GRAČANICA

Nevolje Sabahudina Durakovića: Prodao sam šest krava i zatvorio farmu

Najezda divljih svinja i enormna poskupljenja guše poljoprivredu

Duraković: Odustaje od proizvodnje. Avaz

Piše: H. Čalić

18.3.2022

Poljoprivrednicima na sjeveru Bosne i Hercegovine divlje svinje stvaraju velike probleme.

U općinama Gračanica, Gradačac, Srebrenik i Bosansko Petrovo u posljednjih nekoliko godina ne mogu se izboriti s ovim problemom.


Uzaludni vapaji

Poljoprivrednicima, posebno onima koji imaju farme goveda te proizvode mlijeko i meso, divlje svinje prave nemjerljive štete na poljima zasijanim kukuruzom.

Uzaludni su bili vapaji, molbe i žalbe poljoprivrednika svojim općinama, jer lokalne zajednice nisu nadležne za rješavanje ovih problema.

Zato će ovogodišnja sjetva, koja samo što nije krenula, što zbog enormnog poskupljenja mineralnog gnojiva, sjemena i goriva, što zbog najezde divljih svinja, biti jedna od najskupljih. Poljoprivrednici su u nedoumici - sijati kukuruz ili ne.

Razgovarali smo s onima u selima Prijeko Brdo, Doborovci, Džakule, ali i onima iz susjedne općine Gradačac. I svi tvrde jedno - ova sezona bit će pogubna za mnoge farme.

Sabahudin Duraković, farmer iz Malešića kod Gračanice, prošlu godinu opisao je kao katastrofalnu za poljoprivrednike, a ova će biti mnogo gora.


Trostruki troškovi

- I prošle je godine proljetna sjetva bila preskupa, a kada smo izdvojili novac, svakog jutra smo doživljavali šok. Čim kukuruz zasijemo, iste noći njive poharaju divlje svinje. Vade iz zemlje tek zasijano sjeme, pa se njive dva-tri puta presijavaju, čime se prave trostruki troškovi. Ovoj nemani ne može se stati ukraj, ljudi kupuju i plinske topove, čuvaju straže. Najesen, kada kukuruz sazri, opet ga pojedu ove štetočine. Zbog svega sam odlučio rasprodati šest krava muzara i zatvoriti farmu - kazao nam je Duraković.

Iz lovačkih društava ovog kraja poručuju da lovci, bez revizije lovne osnove, izmjene Zakona o lovstvu kojom bi se povećale kvote za odstrjel divlje svinje, ne mogu ništa uraditi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.