SJEDNICA

Vlada TK usvojila važnu Uredbu o prijavljivanju imovine nosilaca javnih funkcija

Jedan ovakav dokument nam je trebao da bi krenuli u samo kreiranje softverskog rješenja, kaže ministica Dizdarević

Piše: N. Ć.

29.3.2022

S press-konferencije - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Uredbu o sadržaju i načinu vođenja registra podataka o imovini nosioca javnih funkcija u TK.

- Ova uredba znači da ćemo mi moći, zajedno sa OSCE-om koji nam je pomoć u ovom djelu, finansirati softversko rješenje elektronskog registra. Za to nam je bio potreban jedan ovakav dokument da bi krenuli u samo kreiranje softverskog rješenja. Vlada je dala i saglasnost na Pravilnik unutrašnje organizacije sistematizacije radnih mjesta i ureda. Ako hoćemo i želimo da završimo ovu priču, u kraćim rokovima će se to morati završavati, interno mimo konkursa preko agencije za državnu službu, ali paralelno i oglasiti konkurse preko agencije za državnu službu kako bi smo imali trajna rješenja -  kazala je nakon sjednice ministrica pravosuđa TK Senada Dizdarević


18 mjera

Kako je navela, cilj registra je da kada se napuni podacima koji su stigli u prijavama o imovini, on će tada biti javno objavljeni na stranici Ureda za borbu protiv korupcije, a web stranicu će finansirati OSCE, i bit će dostupna svim građanima.

Nakon današnje sjednice Vlade TK novinarima se obratio i premijer Irfan Halilagić.

- Čitava priča o Uredu o borbi protiv korupcije je nešto što je u posljednje vrijeme imalo svoj odjek u javnosti i obzirom da ste upoznati sa činjenicom da mi imamo 18 mjera koje su na određeni način tretirane i postavljene kao prioritetne kada je u pitanju rad TK, a iz činjenice da ovaj resor Ministarstva pravosuđa i uprave nije vezan za ni jednu od tih navedenih mjera, neki je naš neformalni dogovor, da to bude ta 19 mjera, kao prioritet kada je u pitanju rad ove Vlade - kazao je Halilagić.


Medijski eksponirana od strane prethodne Vlade

On je pohvalio rad resorne ministrice Senade Dizdarević.

- S druge strane, želim ovdje prezentovati to da je, na određen način, ova priča medijski eksponirana i usmjerena prema javnosti od strane prethodne Vlade, i prethodne resorne ministrice, ali ono što smo mi ustanovili je zapravo niz nekih nepravovremeno i neispravno poduzetih koraka, tako da samo imali formiranje ureda prije samog donošenja zakona. Mi smo danas donijeli dvije značajne odluke, uspostavljanje registra s jedne strane i s druge pravilnik unutrašnje sistematizacije, kao naredne bitne korake, koji će osigurati da se priča oko Ureda za borbu protiv korupcije i kontrolu kvaliteta nastavi, i mi ćemo raditi na tome da napravimo što više iskoraka na tom polju – naveo je Halilagić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.