GRAČANICA

Ratni komandant Džemal Jukan pozvan na saslušanje u OJT Doboj: Preživio sam rat, a sada prolazim kroz pakao

Dobio sam poziv kao osumnjičeni za ratni zločin, zbog smrti dvije žene u selu Boljanić

Jukan: Izjednačavanje agresora i onih koji su se branili. H. Čalić

Piše: H. Čalić

1.9.2022

Iz Okružnog javnog tužilaštva (OJT) Doboj pozvali su borce i ratne komandante, koji su branili svoju domovinu, na saslušanje zbog navodnih ratnih zločina. Kako su nam rekli neki od boraca, ne znaju zašto to rade u OJT Doboj, a ne u Sudu BiH.

Među njima je i major Džemal Jukan, ratni komandant 111. gračaničke brigade, koja danas obilježava godišnjicu osnivanja, te 109. brigade Doboj-Istok.


Pitanje politike

Omiljeni komandant, prema mišljenju mnogih boraca, vrlo emocionalno nam je kazao da su borci ovih brigada na viteški način branili svoj grad, svoju zemlju i da nisu činili ratne zločine. Naveo je da su pozivi tužilaštava, nakon toliko godina od rata, pitanje politike u kojoj se želi izjednačiti agresor i onaj koji se branio.

- Saznao sam da je u posljednja tri mjeseca u OJT Doboj, u slučaju koji povezuju i sa mnom, a radi se o pogibiji dvije žene u selu Boljanić na Ozrenu 10. avgusta 1995. godine, saslušano više od stotinu svjedoka. Izjave su davali i moji pretpostavljeni i podređeni. Očekivao sam da će me OJT Doboj, nakon što je ispitan toliki broj svjedoka, osloboditi od optužbe... Meni je savjest potpuno čista. Dokazat ću svoju čast i nevinost, isto onako kako sam branio BiH - kazao je Jukan.

Poslije ispitivanja svjedoka pozvan je i Jukan. Kako nam je rekao, na saslušanje je otišao bez advokata, što mu je okružni tužilac zamjerio, te mu je savjetovao da za sljedeće saslušanje, koje je zakazano za 12. septembar, obavezno angažira advokata.


Čista savjest

Naveo je da je preživio rat, časno se borio za slobodu, a sada on i njegova porodica prolaze kroz pakao.

- Da mi nije savjest čista, ne bih svih ovih godina putovao u Srbiju i cijelu Evropu. A sad mi je stigao poziv na saslušanje u svojstvu osumnjičenog za ratni zločin. Moja porodica prolazi kroz težak period. Uz mene su stale boračke organizacije, građani Gračanice i Doboj-Istoka, saborci, svi mi nude pomoć i mnogo mi to znači - istakao je Jukan.

Prigodnom svečanošću danas će biti obilježen Dan 111. gračaničke brigade.

- Ja ću otići na obilježavanje. Znam da će se ovo završiti časno, onako kako sam komandovao svojim jedinicama u odbrani svoje jedine domovine BiH - naveo je Jukan.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.