SRAMOTNO

Hasan Sejdinović, mladić s Downovim sindromom, zaboravljen od svih: Zlatni olimpijac živi kao podstanar u jednom sobičku

Kada se obratimo zvaničnim organima, tada svi "peru ruke" od toga zbog "preklapanja nadležnosti", pozivaju se na zakone, kazala je majka mladića

Edisa i Hasan očekuju pomoć dobrih ljudi. H. Čalić

Piše: H. Čalić

17.11.2022

Dvadesetogodišnji Hasan Sejdinović, zlatni olimpijac s Downovim sindromom, pored brojnih obećanja, i dalje živi s majkom Edisom kao podstanar u jednom sobičku u Gračanici. 

Podsjetimo, Hasan se 13. marta 2019. godine na Specijalnoj olimpijadi održanoj u Abu Dabiju okitio zlatnom medaljom u trčanju na 200 metara.Prema riječima majke mladića, "voda je došla do grla".


Donatorske večere

- Kada je Hasan tog marta 2019. godine u BiH i svoju Gračanicu donio zlato koje je sijalo punim sjajem, dočekan je kao heroj. I mi to nismo zaboravili. Uslijedile su i nagrade, Zlatna značka za Dan grada Gračanice, nagrade u Tuzlanskom kantonu i Olimpijskom komitetu. Sve je to dobro, ali Hasan je, kad je otišao na Olimpijadu, bio podstanar, a i danas živimo kao podstanari - govori Edisa.

Hoće li, pita se njegova majka, kao kandidat, na Olimpijadu naredne godine u Berlinu ponovo otići iz podstanarske sobice, bez adrese, kao jetim.

- Kada se obratimo zvaničnim organima, tada „svi peru ruke“ zbog „preklapanja nadležnosti“, pozivaju se na zakone. Ja sam prije dva mjeseca sama pokrenula humanitarnu akciju za stambeno zbrinjavanje sina i neću stati. Do sada je sakupljeno 9.500 KM, a idemo mi dalje. Da je po ljudskoj i Božijoj pravdi, to bi bilo riješeno, ali nije - kaže Edisa.




Kako pomoći

Nakon što se pročulo da je Hasanova majka sama pokrenula akciju kako bi pomogla sinu, nedavno su se uključili i drugi. U petak,18. novembra, prema riječima glavnog imama MIZ Gračanica Smaje ef. Mustafića, u svim džematima organiziraju se sergije, a upućena je i molba predsjedniku Udruženja privrednika Seadu Terziću za organizaciju donatorske večere.

Ostaje nada da će se Hasan, zlatni olimpijac, uskoro useliti u novi dom.

Dobri ljudi mogu pomoći pozivom na humanitarni broj 090 292 010 (BH Telecom) te tim putem donirati 3 KM. 

Tu je i žiroračun: Raiffeisen bank u KM br.161000110137929, devizni: IBAN BA 391613000110137929 SWIFT RZBABA 2S.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.