UDRUŽENJE LIPA

Magistar mašinstva za tri godine došao do 15 pčelinjih društava

Za razliku od prethodnih, ova godina je odlična, kazao je Imširović

Rođaci Hamdo Huskić i Eldin Hamzić zajedno pčelare. H. Čalić

Piše: H. Čalić

6.12.2022

Nakon nepovoljnih klimatskih uvjeta i nekoliko loših godina za pčelare ova 2022. će se pamtiti po dobru, izuzetnim prinosima meda, u nekim mjestima i rekordnim.

Ekipa “Avaza” posjetila je Udruženje pčelara "Lipa" u gračaničkom naselju Stjepan-Polje, koje je osnovano prije pet godina i za sada okuplja 40 aktivnih pčelara.

U ovo udruženje učlanjuju se i pčelari iz drugih gračaničkih naselja, poput Brijesnice, Babića...


Stručni aspekt

Na čelu društva je predsjednik Muhibin Imširović, čovjek kojeg su, kako nam je rekao, med i proizvodi od meda izliječili, kao onkološkog bolesnika, od najteže bolesti. On je u Udruženje unio puno novina sa stručnog aspekta, uspostavio saradnju s beogradskim udruženjem pčelara i unaprijedio rad.


Imširović: Na čelu Udruženja. H. Čalić

- Za razliku od nekoliko posljednjih nepovoljnih godina, kada smo morali samo spašavati društva, ne misleći na vrcanje, ova godina je odlična. Mi smo formirali udruženje, a naziv dali po lipama, kojih ima u izobilju u našem selu. Imamo 40 aktivnih članova, a samo ove godine učlanilo se 15 novih, mladih pčelara. Svi oni će od Udruženja dobiti na poklon po jedno kompletno društvo, ali prije toga moraju proći osnovnu obuku - rekao je Imširović.

Istakao je da su uspostavili odličnu saradnju s Društvom pčelara „Beograd“, koje posjeduje 1.200 košnica.


Pčelinjak Udruženja "Lipa" u bojama zastave BiH. H. Čalić

- Kod nas je boravila i održala predavanje dr. pčelarstva Biljana Stamenković, a i mi smo bili kod njih na Sajmu pčelarstva, jednom od najvećih u Evropi - dodao je Imširović.

Jedan od mladih pčelara, magistar mašinstva, uposlenik u Fabrici namještaja u Gračanici Hamdo Huskić pčelarenjem se bavi tek tri godine i već ima 15 društava.



Nećemo stati

Kazao je da je više knjiga pročitao o pčelarstvu nego o mašinstvu, a zato je i postigao dobre rezultate. Pčelinjak mu je od kuće udaljen 200 metara i zajedno pčelari s rođakom Eldinom Hamzićem. Pomažu mu supruga Enida i sestra Adnana, studentica koja je ove godine u jednoj košnici ostvarila prinos od 43 kilograma kvalitetnog meda.

- Bez našeg Muhibina, sve ovo bi išlo teže. Nevjerovatno je s koliko posvećenosti, nauke, iskustva i struke naš predsjednik vodi Udruženje. On mlade ljude motivira za rad u društvu svojim primjerom. Mi smo u našem selu zasadili 200 sadnica medonosnog mađarskog bagrema i na tome nećemo stati - kazao nam je Huskić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.