GRAČANICA

Zaustaviti uništavanje Doma izviđača, Gaj pretvoriti u izletište

Prije rata služio je omladinskim udruženjima, a potom su tu bile smještene izbjeglice, nakon čega je ispražnjen i zapaljen

Zgarište gdje se okupljaju kriminogene osobe. H. Čalić

Piše: H. Čalić

7.12.2022

Na 22. redovnoj sjednici Gradskog vijeća Gračanice vijećnik Edin Šehić pokrenuo je inicijativu za sistemsko rješavanje statusa devastiranog Doma izviđača na Gaju, koji je od centra grada udaljen oko 500 metara, te odrediti namjenu objekta.

Dom na Gaju, u šumi iznad grada, koji je zapaljen prije 20 godina, sada je zatrpan smećem. Namjera vijećnika je da taj dom bude od koristi, a šuma Gaj bila bi uređeno šetalište i izletište za sve Gračanlije i goste.


Gradili mladi

- Dom društvenih organizacija gradili su osamdesetih godina mladi volonteri iz Gračanice za svoje potrebe. U njemu su bili smješteni izviđači, gorani, radioamateri. Jedno vrijeme je bio u vlasništvu Omladinske zadruge „Cedam“, a u ratu je poslužio za smještaj stotina izbjeglica iz Podrinja i Doboja. Kada su izbjeglice otišle, objekt je zapaljen, ostali su zidovi, a danas je pun smeća, nelegalnih deponija, baš kao i desetine dunuma listopadne šume - kazao je Šehić.

On je podsjetio da se u blizini ovog doma nalaze bazen za vodu gradskog vodovoda i SOS Dječije selo.


Šehić: Predlagač inicijative. Facebook

 Ova zgrada je vlasništvo Grada, pa je krajnje vrijeme da se poduzmu ozbiljni koraci, odnosno da se predloži sistemsko rješenje za ovaj objekt - naveo je Šehić.

Mještani su se ranije žalili da se ovdje okuplja veliki broj narkomana i osoba poznatih policiji, koji, posebno vikendom, a često i tokom cijele noći, borave u objektu te okolnim mještanima ne daju mira. Usto, čine i brojna krivična djela.



Konkretni potezi

U svojoj inicijativi Šehić je napomenuo da ovaj objekt nije samo problem naselja uz Gaj, Podgaja, Varoši i Bijelih Polja, već problem cijelog grada.

- Ukoliko bude dobre volje, zgrada se može pretvoriti u dom za smještaj starih i iznemoglih osoba, ili u druge adekvatne svrhe, a kompleks u izletište i mjesto za odmor. Gradska uprava je dijelom osposobila javnu rasvjetu, dijelom je to uradilo JP „Vodovod i kanalizacija“, pa je Gaj, za početak, osvijetljen - naveo je Šehić.

Ovakvih prijedloga i inicijativa bilo je i ranije, ali konkretnih poteza, izuzev rješenja imovinskopravnih odnosa, iz Općine nije bilo.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.