GRAČANICA

Penzioner Agan Šarić i noć probdije s knjigama

On je naš čest gost, dođe i iznese impresije o pročitanoj knjizi, a mi mu pomognemo u izboru naredne, rekla je Letić koja je dodijelila plaketu najaktivnijem čitaocu

Bukvić, Peljto, Šarić i Letić prilikom dodjele plakete. H. Čalić

Piše: H. Čalić

24.12.2022

U Narodnoj biblioteci "Dr. Mustafa Kamarić" u Gračanici, najstarijoj kulturnoj ustanovi u ovom gradu koja će za dvije godine obilježiti stotu godišnjicu postojanja i rada, održana je skromna svečanost, na kojoj je rukovoditeljica Senada Letić penzioneru Aganu Šariću (72) uručila plaketu za najaktivnijeg čitaoca u 2021. godini, u izboru Fondacije za bibliotečku djelatnost FBiH


Veliko sočivo

Svečanosti su prisustvovali i Aganov veliki prijatelj dr. Osman Bukvić, te direktor JU BKC Gračanica Nedžad Peljto.

- Šarić je naš čest gost, dođe i iznese impresije o pročitanoj knjizi, a mi mu pomognemo u izboru naredne. Uručili smo mu plaketu i poklon knjigu „Vječnik“ Nedžada Ibrišimovića - kazala je Senada Letić, koja je, uz podršku Grada Gračanice, Fondacije za bibliotečku djelatnost FBiH i direktora Peljte, preporodila ovu biblioteku.

Šarić je bio iznenađen ovom lijepom gestom.

- Volim knjige, one me ispunjavaju. Čitam sve, često osvanem uz knjigu. Malo mi je vid slabiji, pa sam nabavio veliko sočivo koje mi pomaže u čitanju sitnijih slova. Čitat ću dok budem mogao, a ovim putem pozivam i omladinu, djecu, da se uhvate knjige. Sve će biti i proći, a knjiga ostaje - rekao je Šarić za „Avaz“.

Na kraju svečanosti, dr. Osman Bukvić pročitao je slovo o Aganu Šariću „Čovjek knjige“, čiji je autor književnik, publicista i novinar Jusuf Trbić iz Bijeljine.



Brojne aktivnosti

Letić nam je rekla da je ove godine organizirano mnogo događaja u biblioteci.

- Kraj je godine u kojoj je naša biblioteka, osim redovnih aktivnosti, realizirala značajan broj kulturnih aktivnosti, kao što su edukativni sadržaji, promocije knjiga, „Gračaničkog glasnika“, a uz to, puno je posla urađeno na uređenju prostora i dvije čitaonice. Biblioteka broji 42.000 knjiga u dva odjela, za djecu i odrasle - navela je Letić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.