NACIONALNI SPOMENIK

Gračanlije obnavljaju Pravoslavnu crkvu: Postavljena nova fasada, a krov više ne prokišnjava

Crkva je u ratu pogođena granatom s Ozrena te je trebalo uložiti puno truda u obnovu

Preostali unutrašnji radovi. Avaz

Piše: H. Čalić

7.1.2023

Pravoslavna crkva Vaznesenja Gospodnjeg u Gračanici sagrađena je davne 1926. godine, a životopis Hrama izveden je u periodu od 1986. do 1989. 

U septembru 2013. godine Komisija za nacionalne spomenike Bosne i Hercegovine ovaj hram proglasila je nacionalnim spomenikom BiH.


Čuvali bogomolje

Crkva je u ratu pogođena granatom s Ozrena te je trebalo uložiti puno truda na sprečavanju prokišnjavanja. Tokom rata Gračanlije su sačuvale svoje bogomolje, pa i Pravoslavnu crkvu, te pomažu u njenoj obnovi.

- Znali smo da će rat jednog dana stati. Islamska zajednica u BiH i Gračanlije bili su stava da nikada vjerske objekte nijedne vjere ne treba rušiti. Sve one su Božije kuće. Munara naše Ahmed-pašine džamije, poznate kao Bijela džamija, srušena je 7. oktobra 1995. godine. Nju je s Ozrena pogodila granata. Ipak, bezrezervno smo čuvali sve bogomolje i nikada nismo pomislili na osvetu - kazao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Smajo ef. Mustafić.


Lučić: Zahvalan na pomoći. Avaz

Gračanlije, odnosno Gradska uprava, pomažu obnovu Crkve.

- Zahvalni smo gradonačelniku Nusretu Heliću za pomoć koju nam Grad Gračanica pruža u sanaciji Hrama. Postavili smo novu fasadu, krov više ne prokišnjava. Jesenas smo završili i novu ogradu. Ostaje onaj teži, skuplji i stručniji dio posla, unutrašnje uređenje crkve - kaže sveštenik Aleksandar Lučić.  

Najvrednije dobro našeg naslijeđa

Gračanlija Rusmir Djedović, uposlenik Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona, ističe da je ova ustanova prije četiri godine, u okviru projekta „Predstavljanje i afirmacija nacionalnih spomenika BiH u elektronskim i drugim medijima“, predstavljena kao 49. nacionalni spomenik s područja Tuzlanskog kantona.


Djedović: Uposlenik Zavoda. Avaz

Nacionalni spomenici predstavljaju najvrednije dobro našeg naslijeđa, a među njima je i Hram Vaznesenja Gospodnjeg u Gračanici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.