ZDRAVSTVO: Do kraja mjeseca elektronski recepti u cijelom Unsko-sanskom kantonu

S ciljem smanjenja gužvi u apotekama i domovima zdravlja

M. DEDIĆ
11.05.2016 09:13

Upotreba elektronskih recepata započela je u Bihaću, a do kraja mjeseca e-recepti koristit će se i u ostatku Unsko-sanskog kantona (USK). 

To je za "Avaz" potvrdio direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) USK Almin Handanagić, koji napominje da je USK, nakon Sarajevskog, drugi kanton u Federaciji BiH u kojem se realizira ovaj projekt kao dio reforme zdravstvenog sistema. 

Kontrola potrošnje

Krajem aprila održani su radni sastanci predstavnika apoteka, ZZO USK i Ministarstva zdravstva USK, a prije toga i radionice za ljekare i apotekare te treninzi za zaposlenike Zavoda. Nakon prezentacije rada projekta e-recepta u Krajini, koju je pripremila sarajevska firma "Medit", zvanično je realiziran prvi e-recept na USK.

- Bihaćke zdravstvene ustanove i apoteke već su prešle na rad s elektronskom formom pisanja recepata, kao i ustanove u Bosanskom Petrovcu, a danas (jučer, op. a.) se s projektom krenulo i u Cazinu. Zatim slijede Ključ i Sanski Most i edukacije u ostalim gradovima - kazao nam je Handanagić. 

almin-handanagic1

Handanagić: Pozitivne reakcije

Istaknuo je vrlo pozitivne reakcije, kako u zdravstvenim ustanovama i apotekama tako i kod pacijenata kojima njihovi porodični ljekari recepte više ne pišu rukom, čime je proces maksimalno pojednostavljen i transparentan. Prednosti novog sistema su brojne, poput smanjivanja gužvi kod ljekara, jednostavnije procedure izdavanja lijekova i transparentnije kontrole njihove potrošnje. 

Matični broj 

- Kada pacijent dođe kod porodičnog ljekara po redovnu terapiju, on mu u elektronski karton unese recept za lijek. Pacijent lijek može podići u bilo kojoj apoteci u gradu koja ima potpisan ugovor sa Zavodom. Farmaceut ga vrlo jednostavno „pronađe" tako što ukuca matični broj pacijenta - pojasnio je Handanagić. 

U toku je izrada elektronskih iskaznica za sve pacijente u Kantonu, a do tada će koristiti zdravstvene knjižice. 

600.000 KM vrijednost projekta 

Još jedna novina kod e-recepata je to što će se lijekovi izdavati unaprijed za tri mjeseca.

- Vrijednost cijelog projekta iznosi 600.000 KM. Već sada imamo značajne uštede, a pacijenti se više ne moraju brinuti jesu li ponijeli sve dokumente kada dođu ljekaru - dodao je Handanagić. 

 

NA VRH