UNSKO-SANSKI KANTON

JUSIĆ: Naš prioritet je ulazak BiH u NATO

Zamjenik ministrice odbrane u prvoj službenoj posjeti Bihaću

M. DEDIĆ

20.5.2016

U svojoj prvoj službenoj posjeti novoizabrani zamjenik ministrice odbrane BiH Sead Jusić (SBB) jučer je boravio u Bihaću, gdje je s gradonačelnikom Emdžadom Galijaševićem razgovarao o saradnji Gradske uprave i Oružanih snaga (OS) BiH.

Velika podrška

Dosadašnja saradnja ocijenjena je izuzetno zadovoljavajućom, posebno u oblasti deminiranja, inžinjerijskih radova na uređenju puteva, pa do pomoći i podrške pripadnika OSBiH u vanrednim situacijama poput poplava i požara u Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić”. 

- Razgovarali smo o naporima koje čine Ministarstvo odbrane BiH i Vijeće ministara oko složenog posla vezanog za euroatlantske integracije i primarnog zadatka - ulaska naše zemlje u NATO savez. U tom je kontekstu važna kolektivna i odbrambena sigurnost, i to kroz percepciju da ovu stratešku odluku donesemo svi zajedno, a tu mislim na sve građene u BiH - kazao je Jusić i istakao da želi da se još snažnije promoviraju uloga i značaj OSBiH, pogotovo u oblasti saradnje s civilnim organima vlasti.

Ovom prilikom razgovaralo se i o realizaciji projekata viših nivoa vlasti na području Bihaća i USK, kao što su potreba stavljanja u funkciju Unske pruge i bolja saobraćajna povezanost USK s ostatkom države.

Bitna institucija

- Za nas u Bihaću Oružane snage BiH su izuzetno bitna državna institucija i partner na kojeg se možemo uvijek osloniti. Zbog toga ćemo nastaviti dosadašnju uspješnu saradnju u oblasti deminiranja. Osim toga, želimo da naša zemlja što prije pristupi NATO savezu jer nam to garantira sigurnost, a svakom ulagaču sigurnost njegovog kapitala i investicije - rekao je Galijašević.

Čestitke građana 

Jusića, visokog državnog funkcionera rodom iz Bužima, a nakon rata stanovnika Bihaća, na gradskim ulicama zaustavljali su brojni građani i čestitali mu na preuzimanju najznačajnije funkcije koju je neko iz Krajine dobio nakon rata. Jusić se susreo i s novoimenovanim ministrima SBB-a u Vladi USK Draganom Bajrić i Saidom Makićem, predsjednikom Kluba SBB-a u Skupštini USK Nijazom Kadirićem i zastupnikom Admirom Mušanovićem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.