UNSKO-SANSKI KANTON

SANSKI MOST Talundžić posjeduje ferman sultana Mahmuda Prvog

Vrijedan dokument kolekcionara starina

M. DEDIĆ

25.5.2016

Poznati kolekcionar Nesudin Talundžić iz Starog Majdana u općini Sanski Most među vrijednim dokumentima posjeduje i izuzetno značajan historijski papir iz perioda osmanske vladavine na ovim prostorima.

Tražio prijevod

Riječ je o fermanu sultana Mahmuda Prvog, upućenog bosanskom veziru Mehmed-paši Kukavici 14. aprila 1753. godine. Talundžić govori kako je zatražio prevođenje sa staroturskog više dokumenata iz svoje bogate zbirke. 

- Nažalost, u Krajini nema nijednog stručnjaka koji vlada ovim jezikom pa sam se obratio jednom orijentalisti u Zagrebu. Nakon prijevoda nekoliko dokumenata, došao sam do saznanja kako jedan ima posebnu vrijednost – ističe Talundžić i pokazuje nam dokument - pismo.

Ono, kako kaže, nosi tugru spomenutog sultana, pisano je arapskim pismom i staroturskim jezikom. U spomenutom dokumentu sultan poručuje veziru da kuje oružje i da vojsku drži pripravnom te da budno motri na prilike u Bosni. 

Talundžić, koji se, osim kolekcionarstvom, amaterski bavi i poviješću ovih krajeva, kaže kako se radi o burnom historijskom razdoblju.

Muzejska zbirka
 
Inače, Talundžić je vlasnik jedne od najvećih muzejskih zbirki na ovim prostorima, a među brojnim antikvitetima koje posjeduje, izdvajaju se vrijedni manuskripti i historijski dokumenti čija starost iznosi i po nekoliko stotina godina.

Brojne zadužbine 

Talundžić ističe kako je Mehmed-paša Kukavica, kome je pisao sultan Mahmud Prvi, rođen u Foči, a u Istanbulu je ostvario zapaženu karijeru pa je kao istaknuti činovnik imenovan za bosanskog vezira. Brojne su zadužbine koje je podigao za života, a najpoznatije su Sebilj na sarajevskoj Baščaršiji, medresa i džamija u Foči te brojni hanovi i saraji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.