UNSKO-SANSKI KANTON

SANSKI MOST Suad Mehinagić pokrenuo vlastiti biznis

Ostavio konobarisanje i uspješno uzgaja jagode, maline i lubenice

M. DEDIĆ

7.6.2016

Suad Mehinagić, ratni vojni invalid i demobilisani borac koji je sa 17 godina uzeo pušku i stupio u redove Armije RBiH, 20 godina radio je kao konobar, a odnedavno je među najpoznatijim poljoprivrednim proizvođačima malina, jagoda, lubenice i brojnih povrtlarskih kultura.

Uvijek nasmijan 

Na deset dunuma zemlje u naselju Čaplje u Sanskom Mostu, odmah kraj mosta na Sani, Mehinagići imaju svoje malo poljoprivredno carstvo. Suad, uvijek dobre volje i nasmijan, objašnjava zašto se vratio majci prirodi.

- Dosadio mi je posao konobara, sjeo sam sa suprugom, ocem i majkom i donijeli smo odluku da zajednički krenemo u ovu avanturu. Znali smo šta nas čeka, a rada se nikada nismo bojali - priča Mehinagić. 

Početak im nije bio sjajan jer su poplave 2014. uništile kompletne zasade maline i jagode. Uz pomoć općinskih službi, a ponajviše UNDP-a, prebrodili su posljedice katastrofalne prirodne nepogode i nastavili još marljivije radove na polju. 

Rezultati su danas vidljivi golim okom, a Mehinagići zadovoljno trljaju ruke, jer je njihov rad i ekonomski isplativ. Čim skine radni kombinezon majstora u školi, gdje je zaposlen, Suad zalazi u zasade jagoda, malina, lubenica...

Američki model

Suadove jagode danas su tražene na trpezama, obilaze ga Sanjani i traže više nego što on i porodica mogu trenutno proizvesti. 

- Naše jagode Sanjani beru po "američkom" modelu - svako sebi ubere koliko mu treba i to plati, a dok bere, može besplatno jesti. Trebat će mi još zemlje da bi jagode dobili svi moji prijatelji i komšije koji ih traže - kazao je Mehinagić. 

Rad ga odmara 

- Jagodnjak je na dunumu površine, kao i lubenice, malina imamo na dva dunuma, a tu su i paprike, paradajz, luk, krompir, grah, domaći kukuruz. Rad u polju me odmara, a zadovoljstvo je veće jer me u biznisu vjerno prati cijela porodica - napominje Mehinagić.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.