UNSKO-SANSKI KANTON

Obilježena godišnjica stradanja Bošnjaka Ljutočke doline

Preživjeli očekuju pravdu

M. D.

13.6.2016

U okviru manifestacije “Ljutočka dolino, nikada ne zaboravi”, više stotina mještana Ljutočke doline, članova Medžlisa Islamske zajednice Bihać, predstavnika gradske i kantonalne vlasti te građana Bihaća okupilo su ispred spomen-obilježja jama Bezdana. 

Tužna godišnjica stradanja Bošnjaka Ljutočke doline bila je i ove godine prilika da se članovi porodica ubijenih i svi prisutni prisjete žrtava genocida u Ljutočkoj dolini, ali i činjenice da za stravične zločine do sada niko od naredbodavaca nije odgovarao.

Prisjećanju na tragediju mještana Ljutočke doline prisustvovao je i gradonačelnik Bihaća Emdžad Galijašević (SDA), koji je, zajedno sa mještanima Orašca, Ćukova, Klise i Kulen-Vakufa, položio cvijeće na spomen-obilježju kraj jame Bezdane.

Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Orašac Ibrahim Begić istaknuo je da mještani Ljutočke doline nikada neće zaboraviti stradanja svojih najmilijih.

- Svi preživjeli očekuju pravdu, odnosno procesuiranje odgovornih osoba, koje su naredile i provele zločine nad Bošnjacima Ljutočke doline - kazao je Begić.

Na području Ljutočke doline ubijeno je 226 civila, a 47 ih se vodi kao nestalo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.