UNSKO-SANSKI KANTON

KRAJINA Malinari traže veću otkupnu cijenu voća

Mnogo uložili u zasade, jer od toga žive

S. J.

20.6.2016

Protesti, štrajkovi, javno izražavanje nezadovoljstva… već su uobičajeni na području Krajine. Ovih dana na red su došli proizvođači jagodastog voća, tačnije malina, kojima su otkupljivači ponudili nisku otkupnu cijenu, što je izazvalo veliki revolt ljudi, koji su mnogo uložili u svoje zasade malina, jer mnogi od toga žive.

Otkupna cijena maline koju su ponudili otkupljivači iznosi, naime, 2,5 KM po kilogramu, što je za proizvođače neprihvatljivo. Stoga su se proizvođači malina u nekoliko navrata kupili u Cazinu i Bosanskoj Krupi, gdje su izrazili nezadovoljstvo ponuđenom otkupnom cijenom za malinu. Neki su zaprijetili da će radije pustiti da malina propadne nego je prodavati po tako niskoj cijeni. 

Malinari su istaknuli da je, za razliku od prošlogodišnjih cijena, koje su se kretale od 3,80 do 4,00 KM za kilogram, trenutna ponuđena otkupna cijena razočaravajuća.

- Nakon sastanaka u Cazinu i Bosanskoj Krupi, nije se našlo adekvatno rješenje za novonastalu situaciju. Proizvođači maline dobili su podršku od Općine Cazin i resornog kantonalnog ministarstva, ali to je samo moralna podrška. Ministar nas je pozvao da formiramo grupu i dođemo na pregovore u Vladu Unsko-sanskog kantona – rekao je Irfan Hadžić, sekretar Saveza proizvođača jagodastog voća i povrća USK. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.