UNSKO-SANSKI KANTON

BIHAĆ Opet bez rasprave o stanju na Univerzitetu

Sjednica Unsko-sanskog kantona ponovo nije održana

M. DEDIĆ

21.6.2016

Ni treći put zakazana sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona (USK) o teškom stanju i aferama na Univerzitetu u Bihaću nije održana jer je, na opće iznenađenje, premijer USK Izudin Saračević povukao materijale, kako je rekao, bez šireg obrazlaganja, zbog složene političke situacije u USK.

Riješiti problem

Među zastupnicima i novinarima je, inače, sat prije početka sjednice kolala informacija da se radi na novoj rekonstrukciji Vlade USK, a istovremeno je bilo jasno da nema dovoljno ruku za održavanje sjednice.

Damir Hodžić (SDA) je potom izišao za govornicu i kazao da je, nažalost, sve važnije od Univerziteta.

- Ovo je pokazatelj krajiške politike koja nije u stanju da se uhvati ukoštac s bilo kakvim negativnim pojavama. Moja stranka nije smogla snage da zbog unutarstranačkih razmimoilaženja pomogne Univerzitetu na način kako je to učinila 1997., kada ga je osnovala. Čestitam ministru obrazovanja na učinjenom trudu, odlučnosti i želji da dođemo do boljeg univerziteta. Nadam se da će članovi akademske zajednice sami sebi uspjeti pomoći i riješiti probleme - zaključio je Hodžić. 

Zastupnik Nisvet Jusić (SDA) izvinio se građanima i studentima, razočaran što Skupština USK nije imala snage da raspravlja o problemima Univerziteta u Bihaću i donese adekvatne mjere, a Mladen Lonić (SDP) rekao je s govornice da je sramota da se opet nije održala sjednica, a „dobili smo dnevnice i putne troškove“.

Izostala rasprava 

Na sjednici Skupštine USK trebali su se voditi rasprava te donijeti odluke o izvještaju Komisije Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta o provedenom nadzoru na JU Univerzitet u Bihaću, s prijedlogom mjera, Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Univerzitetu u Bihaću, Nacrtu zakona o studentskom standardu te razrješenju Upravnog odbora (UO) Univerziteta i imenovanju privremenog UO.

Verbalni duel

Prilikom izlaska iz skupštinske sale došlo je do žešćeg verbalnog duela između Amira Murića (SDP) i Admira Hadžipašića.

skupstina-prepiranje

Prepirka Hadžipašića i Murića 

- Ti meni da prijetiš? Ti si lopov, vidjet ćemo ko je kriminalac i ko prodaje diplome po Cazinu - vikao je Murić na Hadžipašića.

Murić je novinaru „Avaza“ objasnio da ga Hadžipašić svaki put nakon kritike A-sda s govornice naziva kriminalcem, pa mu više nije mogao šutjeti. S druge strane, Hadžipašić je kazao da Murić ima „tanke živce“ te da mu je samo rekao da nema smisla da uvijek proziva A-sda.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.