UNSKO-SANSKI KANTON

BOSANSKA KRUPA Bedemski zid na ulazu zaštićen od propadanja

Završeni radovi na Starom gradu Jezerski

S. TULIĆ

24.6.2016

Okončani su konzervatorski radovi na dijelu bedemskog zida, odnosno ulaza u Stari grad Jezerski, jedan od nacionalnih spomenika BiH u Bosanskoj Krupi. 
Stari grad Jezerski, baš kao i mnogi drugi višestoljetni stari gradovi u BiH, ne odolijeva zubu vremena. Pretrpio je više oštećenja. Posljednje koje je uočeno na bedemskom zidu bilo je i prioritet za sanaciju. 

Ekološke naknade

Radi očuvanja spomenika, historijskog i kulturnog dobra Općina Bosanska Krupa odlučila je sanirati bedemski zid, u čemu je dobila podršku Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK pa su osigurana sredstva od 26.857 KM.

Da bi se uvjerili u kvalitet radova i dogovorili nastavak sanacije, ovu građevinu su obišli načelnik općine Armin Halitović i resorni kantonalni ministar Tahir Nuhić.

- Općina je do sada ulagala u Stari grad, a sada je došao na red i ovaj u Jezerskom. Sredstva od ekoloških naknada uglavnom trošimo na zaštitu životne sredine, što je i ovdje slučaj, zidovi grada bili su u ruševnom stanju i to se moralo sanirati. U ovoj godini planiramo nastavak radova, i to na kuli koja se nalazi unutar zidina. Ovo je lokacija koja zasigurno može ponuditi kvalitetan turistički sadržaj na području cijele općine - kazao je Halitović. 

jezerski-bedem-2

Planirani radovi na kuli

Nuhić je napomenuo da namjeravaju nastaviti realizaciju ovog projekta koji se, uglavnom, finansira iz sredstava ekoloških naknada koja se proporcionalno doznačavaju svim općinama. 

Pravi oblik

- Dogovorili smo da ćemo za nastavak radova izdvojiti 40.000 KM, tako da bi grad mogao dobiti svoj pravi oblik i staviti se u funkciju turizma - rekao je Nuhić. 

Kulu gradila Bužimljanka

Stari grad Jezerski posjeduje unutrašnju okruglu kulu, visoku više od 20 metara, koja je ozidana debelim zidom i vanjsku kamenu ogradu ili bedem visok četiri metra s velikim vratima. Uz kulu je još sagrađen kameni zid visok sedam metara, koji je zatvarao četvrtasti prostor površine 1.200 kvadrata. 

Za stoljetnu kulu historija bilježi da je gradila djevojka iz Bužima, a kameni zid oko grada, koji je služio za odbranu, podigli su Turci za minulih ratova radi strateške važnosti. Na mjestu gdje postoji mala stara džamija nekad je bila župna crkva Sv. Kuzme i Damjana u biskupiji kninskoj. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.