UNSKO-SANSKI KANTON

CAZIN Sve masovnije trovanje pčela od pesticida koje koriste malinari

Ogorčeni pčelari u Donjoj Koprivni

S. JAPIĆ

7.7.2016

Nekoliko cazinskih pčelara u posljednje vrijeme trpi značajnu štetu zbog trovanja pčela na njihovim pčelinjacima, a razlog je nekontrolirana upotreba hemijskih sredstava za zaštitu bilja, koju koriste vlasnici malina. 

Zvao policiju

Unatoč upozorenjima iz Službe za inspekcijske poslove općine Cazin o obavezi kontrolirane upotrebe sredstava za zaštitu biljaka, čini se da se jedan broj vlasnika ili korisnika zemljišta toga ne pridržava. 

Zijad Hodžić iz Donje Koprivne je jedan od četvorice pčelara iz Cazina koji su ovih dana prijavili masovno trovanje pčela na svom pčelinjaku. 

- Prije 15-tak dana dovezao sam pčele na kestenovu pašu i nakon četiri dana, dok sam radio na drugom pčelinjaku kod kuće, zvao me kolega i kazao mi da moj komšija koristi hemijska sredstva na malinama. Upozorio sam komšiju da će mi zbog toga stradati pčele, ali se oglušio i nastavio s prskanjem, pa sam morao pozvati policiju i inspekciju - kazao nam je Hodžić.

uginule-pcele-33

 Uginule pčele

Prema njegovim riječima, dan kasnije javilo mu se nekoliko pčelara koji su imali puno mrtvih pčela ispred svojih košnica. 

Prinosi meda

Zijad dodaje da su gubici u njegovom pčelinjaku veliki i da će itekako ostaviti traga na ukupnim prinosima meda. 

- Materijalna šteta je ogromna i više ne znam ni kome bih se obratio. Malinari moraju shvatiti da je pčela glavni oprašivač na planeti i da ni njima nema uroda maline bez pčele. Zahvaljujući pčeli, 81 posto su veći prihodi maline - pojašnjava Hodžić. 

Kazne i do 3.000 KM 

Općinski komunalni inspektori upozorili su da se najmanje 48 sati prije tretiranja biljaka sredstvima za zaštitu pčelari moraju obavijestiti pismenim putem, ali i navesti koja će se površina i vrsta kulture tretirati te koje će se hemijsko sredstvo koristiti. Kazne za nepridržavanje upozorenja su od 500 do 3.000 KM. 

Stati ukraj 

Predsjednik cazinskog Udruženja pčelara „Kesten" Hazim Hodžić kaže da su još dvojica pčelara iz Koprivne imala trovanje pčela pesticidima, a ovaj slučaj prijavio je i jedan pčelar iz Stijene. 

- I ranije smo imali dojave o pomoru pčela zbog prskanja malina pesticidima, ali ovo je već četvrti slučaj s ovog terena, pa smo alarmirali i inspekciju da bi se stalo ukraj tim protuzakonitostima - istaknuo je Hodžić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.