UNSKO-SANSKI KANTON

Spahić: Privrednici će biti moj partner, okrenut ćemo se i dijaspori

Kandidat SDA - SBB za načelnika Bosanskog Petrovca

M. DEDIĆ

30.8.2016

Admir Spahić, porodični čovjek „iz komšiluka“, zaposlenik Policijske stanice (PS) u Bosanskom Petrovcu, u slobodno vrijeme uspješni pčelar, zajednički je kandidat SDA - SBB za načelnika općine Bosanski Petrovac, grada koji se može pohvaliti netaknutom prirodom, ogromnim bogatstvom u šumama i poljoprivrednom zemljištu. 

Ono što svakako nije za pohvalu, a što Spahić u razgovoru za ''Avaz'' ističe jeste činjenica da je Bosanski Petrovac općina koju su, kako kaže, drugi učinili izrazito nerazvijenom. 

Zgrtanje bogatstva

- Stanovnike moga grada drugi su koristili za zgrtanje bogatstva. Niko nije razmišljao o strategijskom pristupu i okretanju maloj i srednjoj privredi, kao što su to uradile neke od općina poput Gračanice, Tešnja... Nažalost, vremena su se promijenila i Bosanski Petrovac danas ima stanovnika koliko je nekad imao radnika - ističe on.

Pitamo za strane investicije, interesira nas šta su protekle dvije decenije radili načelnici. Kako kaže, na kraju se sve svodi na puno prazne priče i lažnih obećanja. Spahić je sa saradnicima ozbiljno radio na izbornom programu, a na pitanje šta će ponuditi drugačije od prethodnika, kaže - šansu. 
 
- Možda zvuči kao fraza, ali moramo se okrenuti, prije svega, domaćoj snazi i domaćoj pameti. U svom programu ponudit ću sasvim jedan novi pristup privredi i privrednicima u Bosanskom Petrovcu. Privrednici će biti moj partner i njihove inicijative će biti prioritetne, a na njima će biti da nađu partnere u zemlji ili inozemstvu koji će zajedno ulagati u Bosanski Petrovac. Okrenut ćemo se najozbiljnije našoj dijaspori, ponuditi im priliku za ulaganje. Imam namjeru da Općina investira određena sredstva u projekte poduzetništava i zapošljavanje, a posebno ću se zalagati za poticaje prilikom realizacije prvog posla - ističe Spahić. 

Pomoć države

Kao jedan od većih problema Bosanskog Petrovca fokusirao se na iseljavanje mladih, kojima treba ponuditi konkretna rješenja za posao.
 
- Mnogi, primjera radi, zapostavljaju poljoprivredu i proizvodnju hrane, a ja tom segmentu mislim dati puno povoljniji tretman. Sam se bavim poljoprivredom. Znam sigurno da se u ovom može pronaći interes kod stanovnika, samo trebaju pomoć od države i Općine. Ne biste vjerovali da čujete podatak da je planom sjetve za ovu godinu obuhvaćeno samo 600 hektara, a da je općina površine 70.000 hektara, ili manje od jedan posto njene površine. Nije li to paradoksalno - pita zajednički kandidat SDA - SBB. 

Odlučan je da ogromno bogatstvo Bosanskog Petrovca stavi u funkciju razvoja i navodi jedan od najeklatantnijih primjera - šumsko bogatstvo.
 
- Ako je šumsko bogatstvo Unsko-sanskog kantona procijenjeno na tri milijarde KM, a skoro jedna trećina krajiških šuma na području je općine Bosanski Petrovac, onda dolazite do podatka da u poljoprivrednom i šumskom bogatstvu ova općina krije ne milione, nego milijarde. I to ćemo, ako Bog da, zaštititi, prije svega u interesu lokalne privrede. Otvorit ćemo ozbiljan dijalog s Kantonom i Federacijom, a ne svađu, kao što je do sada bio slučaj - kaže Spahić.
 
 

Iz ličnih sredstava stipendirat će mlade 

- Moj načelnički mandat mislim posvetiti mladima. Primijenit ću jedan individualistički pristup svakom mladom čovjeku, pomoći mu da postane i da se bavi onim što želi. Neću se oslanjati samo na budžetom planirane stipendije, koje su po modelu koje se sada dijele žalosno male i okrenute su samo studentima. Sebi sam dao u amanet za cijeli mandat da ću iz svojih ličnih sredstava stipendirati troje studenata ili učenika, one kojima je najpotrebnije, za cijeli period školovanja - ističe Spahić. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.