UNSKO-SANSKI KANTON

Starom mlinu u Tršcu bit će vraćen stari sjaj

Očuvanje krajiškog kulturno-historijskog naslijeđa

S. J.

2.9.2016

S ciljem očuvanja od propadanja starog mlina u cazinskom naselju Tržac, smještenog na rijeci Korani, mještani ovog naselja su od Općine Cazin zatražili pomoć u njegovoj rekonstrukciji i stavljanju u funkciju. Njihov projekt je prihvaćen, a potpisivanjem ugovora vrijednog 33.000 KM počinje realizacija ovog projekta. 

- Uz obnovu vodeničkog kola, bit će ugrađeno sedam vitlova za žrvanj i uspostavljen cjelokupan mlinski sistem, dok će u unutrašnjosti mlina biti ugrađena sita za selekciju brašna i potrebni spremnici. Sve radimo u cilju postizanja nekadašnje kvalitete kakvu su nudili naši vodeni mlinovi za žito - rekao je Senad Ždralić, predsjednik MZ Tržačka Raštela, kojoj pripada i Tržac.

Uz ove zahvate na mlinu, radit će se i na pravljenju ustave te popravljanju benta, koji je tu ranije postojao.

- Dijelim radost s mještanima Tršca zbog ovog projekta, jer on ima višestruk značaj. Osim što spada u projekte iz oblasti zaštite kulturno-historijskog naslijeđa ovog kraja, imat će i konkretnu funkciju. Znamo da su zdrava hrana i povratak nekim tradicionalnim vrijednostima već odavno u trendu i logično je da trebamo iskoristiti vlastite potencijale u tom pogledu - istaknuo je načelnik općine Cazin Nermin Ogrešević.

Prema potpisanom ugovoru, radovi bi trebali biti završeni za 40 dana, što je, prema riječima mještana Tršca, dovoljno da se ovogodišnje žito osuši i bude spremno za mljevenje. 

Iako već odavno nije u funkciji, mlin svojom ljepotom privlači pažnju brojnih prolaznika, kupača, šetača, ribolovaca, fotografa i ostalih ljubitelja prirode. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.