UNSKO-SANSKI KANTON

Osnovna škola "Cazin 1" u katastrofalnom stanju

Zbog loših uvjeta stalna opasnost za đake i nastavnike

S. JAPIĆ

27.12.2016

Prema dotrajalosti i neadekvatnim uvjetima za rad koje pruža, OŠ „Cazin 1“ je sigurno među najneuvjetnijim školama u cijeloj BiH. Dvije montažne zgrade i fiskulturna sala, sagrađeni prije više od 50 godina u užem centru grada, potpuno su dotrajali i predstavljaju opasnost za učenike i nastavnike.

Slabo grijanje

U takvoj školi više od 800 učenika i oko 70 zaposlenih se svake zime smrzava. Da situacija bude još teža, stara i dotrajala kotlovnica ove je godine dobila ugalj slabog kvaliteta, koji zagrije vodu do 40 stepeni, što za rezultat ima mlake radijatore, pa se temperatura u učionicama u toku nastave ovih dana kreće do 8 stepeni. 

Djeca su na nastavi u kapama, šalovima, zamotana u deke. Iz tog razloga direktor OŠ „Cazin 1“ Zlatko Sabljaković je prije nekoliko dana donio odluku o skraćivanju časova na 30 minuta.

Još prije sedam godina tadašnji menadžment škole donio je odluku da se na istoj lokaciji gradi novi školski objekt, koji će, prema predračunu, koštati više 2,2 miliona maraka. Institucije nadležne za školstvo još nisu osigurale potrebna sredstva, iako obećanja postoje. 

Nakon niza pokušaja OŠ „Cazin 1“ je napokon ispravno kompletirala tražene dokumente i od Općine Cazin je dobila građevinsku dozvolu za gradnju novog školskog objekta. Sada slijedi osiguranje potrebnih sredstava. 

Nemogući uvjeti

- Radimo u nemogućim uvjetima, zbog čega učenici i nastavnici obolijevaju. Betonski podovi nemaju izolacije i utonuli su na nekim mjestima, mokri čvorovi su potencijalni izvor zaraze, stari drveni prozori i vrata slabo dihtuju, hodnici su pod vodom čim padne kiša, loša je elektro i vodovodna mreža. Fiskulturna sala, a posebno svlačionice, su poput onih iz horor filmova, s crnim i zelenim zidovima od vlage, dotrajalim i popucalim parketom - rekao je učitelj Haris Omanović, član Školskog odbora.

Pomoć Općine

- Općina je dodijelila devet dunuma zemlje za izgradnju novog objekta na postojećoj lokaciji, bez ikakve naknade, čija je tržišna cijena 1,8 miliona KM. Izdvojili smo 40.000 KM za pripremu dokumentacije, a osim toga u općinskom budžetu za 2017. godini planirat ćemo 400.000 KM za izgradnju novog školskog objekta - rekao je Nermin Ogrešević, načelnik općine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.