UNSKO-SANSKI KANTON

Skupštini USK dat "zadatak" da razmotri sporne stavke

Usvojen finansijski plan ZZO

M. DEDIĆ

23.1.2017

Na jučerašnjoj sjednici Vlade Unsko-sanskog kantona (USK) razmatrano je nekoliko tema iz oblasti zdravstva i socijalne politike. Najviše pažnje privukao je finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) USK za 2017. godinu koji je prezentirao direktor Almin Handanagić (SDA).

Radna taksa
 
Ukupni prihodi za 2017. godinu planirani su u iznosu od 93,3 miliona KM, a rashodi s minimalnom rezervom od 9.000 maraka. No, prilikom duže rasprave ministar zdravstva i socijalne politike Dženis Šabulić (SBB) usprotivio se stavljanju u finansijski plan ZZO USK stavke od 1,2 miliona KM koji bi se prihodovali od radne takse za recepte s esencijalne liste lijekova.

- Ova nezakonita praksa traje već tri godine i produkt je odluke Upravnog odbora (UO) ZZO USK. S druge strane, federalni propisi su jasni - lijekovi s esencijalne liste su besplatni - ističe Šabulić. 

Napomenuo je da krajiške apoteke nemaju u svom fiskalnom sistemu uopće stavku naplate 1 KM za ove recepte pa se suočavaju sa zakonskim sankcijama Porezne uprave FBiH bez obzira što su potpisali ugovore sa ZZO USK da to čine, očito, mimo propisa. 

Planiranje prihoda

Finansijski plan ZZO USK je ipak usvojen i upućen Skupštini USK na razmatranje s preporukom Šabulića da se očituje o planiranju prihoda Zavoda, posebno u dijelu koji se odnosi na radnu taksu. To se odnosi na prihode od participiranja osiguranih lica u lijekovima od jedne KM, a koji su planirani u visini od 1.229.700 na osnovu planirane potrošnje lijekova. 

- Ako i Skupština USK prihvati da se radi mimo zakona, nemam ništa protiv, ali da se to zna - kaže ministar Šabulić.

Saglasnost za odgovore

Članovi izvršne vlasti USK na jučerašnjoj sjednici dali su saglasnost na niz odgovora na nadležna pitanja iz Upitnika Evropske komisije iz nadležnosti Kantona, a koje pripremaju ovlašteni koordinatori.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.