UNSKO-SANSKI KANTON

U golubarniku ima golubove, kanarince, ukrasnu perad

Besim Gubelić iz Sanskog Mosta, zaljubljenik u ptičije carstvo

M. DEDIĆ

13.2.2017

Sanjanin Besim Gubelić već 45 godina druži se s golubovima, a njegovo malo ptičije carstvo smješteno je u centru Sanskog Mosta. U golubarniku ima više od 100 golubova različitih vrsta, kanarinaca, pa i ukrasne peradi te jednu sovu. Kako kaže, još kao mali zavolio je ptice i ostao s njima i u zrelim godinama.

Razne vrste

- Da nema ptica, bavio bih se drugim hobijem, ali bih sigurno bio siromašniji čovjek. One me odmaraju i opuštaju. Uživam ih posmatrati, osjetiti povezanost s njima kada slete i jedu iz ruke - kaže Gubelić. 

Od golubijih vrsta, uzgaja staroholandske kapucinere, lepezanere, gušane, travničke visokoletače, prevrtače, njemačke dobošare i pismonoše. Kaže kako je posebno ponosan na svoje kapucinere s obzirom na to da je jedini golubar u Sanskom Mostu koji ih uzgaja.

- Svaka vrsta je po nečemu posebna. Visokoletači dosežu visine koje drugi golubovi ne mogu, lepezaneri i gušani se razmeću svojim izgledom, pismonoše imaju neobičnu moć navigacije, a prevrtači su toliko zaljubljeni u svoje letačke sposobnosti da se često zaborave i stradaju usljed udarca u drvo ili krov neke kuće - kaže Gubelić. 

Tri psa

Dio kuće u kojoj živi, preuredio je u dom za kanarince, a u velikom broju krletki uzgaja pedesetak različitih vrsta ovih ptica. Sa  ponosom pokazuje i veliku sovu ušaru, koja je smještena u prostranom kafezu. Pronašao ju je ranjenu tokom lova i od tada je kod njega.

Zanimljivo Gubelićevo životinjsko društvo kompletiraju ukrasne kokoši, zečevi, kojih ima desetak, te tri lovačka psa, koji su njegovi nezaobilazni saveznici u lovu. Ovaj neobični zaljubljenik u ptice kaže kako, što više upoznaje ljude, sve više voli životinje.

Podrška supruge

Iako je godinama bez posla, ipak odvoji da prehrani ljubimce, a ponekad zaradi i ljutnju supruge.

- Na početku braka sam joj rekao koliko mi ptice znače pa je tada podsjetim na to. Šalu na stranu, ona mi mnogo pomaže oko životinja i s vremenom ih je zavoljela - objašnjava Gubelić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.