UNSKO-SANSKI KANTON

Skupština mora raditi u interesu građana

Premijer USK Husein Rošić o krizi vlasti u Krajini

M. DEDIĆ

15.2.2017

Premijer Unsko-sanskog kantona (USK), Husein Rošić (SDA), nije sretan nakon rekonstrukcije vlasti i promjene pet ministara, jer je svega 15 dana kasnije „pala“ parlamentarna većina, koja je podržavala njegovu vladu. 

 Ponuditi budžet

Kao što je poznato, zastupnica, Nihada Zulić napustila je parlamentarnu većinu prelaskom u opozicionu A-sda. Svjestan da je nastupila kriza vlasti, premijer Rošić nastoji biti optimističan. Smatra da će se rješenje za sadašnje stanje naći ubrzo, ali ne kaže kako.

- Vrlo brzo ćemo izaći iz ove situacije, ponuditi budžet i početi raditi u punom kapacitetu. Vlada će nastaviti raditi. Nadam se da će zastupnici u Skupštini USK postati svjesni činjenice da moramo raditi u interesu naroda i građana USK - kaže krajiški premijer. 

On priznaje da kriza vlasti nije „od danas“, nego još od prve, kako je naziva, nelegalne rekonstrukcije Vlade, koju je provela sada konkurentska A-sda, u vrijeme dok je bila partner SDA. To je period prije aktuelnog premijera, u vrijeme njegovog prethodnika Izudina Saračevića (SDA), u proljeće 2016. godine.

Bez većine

- To je bio i razlog što smo raskinuli partnerstvo sa A-sda i formirali manjinsku vladu, koju su tada činili ministri iz reda SDA i SBB-a. Kako tada nismo imali jasnu parlamentarnu većinu, došlo je do nove rekonstrukcije Vlade, ali je zastupnica Zulić, o kojoj ovih dana mnogo pričamo, istupila iz Demokratske fronte (DF), čime je nastala nova kriza - objasnio je premijer Rošić.

Stalni prelasci 

Rošić dodaje da će njegova vlada ponuditi dosta materijala Skupštini, prijedloge zakona o turizmu, osnovnom, srednjem obrazovanju, državnoj službi, strategije za mlade, razvoj obrazovanja i poljoprivrede...

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.