UNSKO-SANSKI KANTON

Vlada USK predložila Strategiju prema mladima od 2016. do 2020.

Na 47. sjednici u Bihaću

Autor:M. DEDIĆ

16.2.2017

Vlada Unsko-sanskog kantona je danas u Bihaću na 47. sjednici utvrdila  Nacrt Strategije prema mladima za period 2016. – 2020. godine. Ovaj dokument bit će upućen Skupštini USK na razmatranje i usvajanje. 

Cilj donošenja Strategije je stvaranje i provođenje politika prema mladim na svim nivoima vlasti USK, kroz višesektorski pristup, uzimajući u obzir potrebe, zahtjeve i interese mladih. Donošenjem Strategije uspostavljaju se kriteriji u skladu sa evropskim načelima u radu javnih uprava kod provođenja politika prema mladima, utvrđivanje i definisanje mjera i preporuka za rad s mladima i omladinskim aktivnostima, jačanje sudjelovanja i uključivanja mladih u odlučivanje. 

Cljevi su i jačanje volonterizma među mladima, provodenje načela nediskriminacije, solidarnosti i etičnosti u svim aktivnostima koje se tiču mladih, te jačanje ljudskih, tehničkih i administrativnih kapaciteta omladinskih udruženja.  

- Bez Strategije nema mogućnosti apliciranja za sredstva iz međunarodnih projekata, a kroz Strategiju su utvrđene prioritene oblasti i to: rad, zapošljavanje, poduzetništvo mladih, obrazovanje i nauka mladih, socijalna briga za mlade i zdravstvena zaštita - izjavio je premijer USK Husein Rošić (SDA).

On je obavezao je Ministarstvo zdravstva i socijalne politike da se, na ovom tragu, aktivno uključi i u proces realizacije programa Federalnog zavoda za zapošljavanje namijenjenog prvom zapošljavanju mladih ljudi. 

- Prošle godine od 6,5 miliona kojeje dobio USK svega dva miliona su utrošena  za prvo  zapošljavanje. U ovj goodini sa nivoa FBIH za podršku zapošljavanju obezbijeđeno je  9 miliona KM i njih, uz monitoring  trošenja, treba usmjeriti u prvo zapošlajavanje – istakao je Rošić.

Na prijedlog Sanele Ćenanović (SBB), ministrice obrazovanja, nauke, kulture i sporta prihvaćen je Prijedlog Odluke o visini sredstava za potrebe troškova vođenja postupka osnivanja srednje škole od faze podnošnja zahtjeva do okončanja postupka po zahtjevu. Utvrđena je visina potrebnih sredstava za troškova vođenja postupka osnivanja srednje škole u iznosu od 5 000,00 KM.

Kako su su stvorene pravne pretpostavke za vođenje pregovora sa Samostalnim sindikatom ljekara i doktora stomatologije u F BiH radi zaključivanja Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i zaposlenika - doktora medicine i doktora stomatologije u oblasti zdravstva na teritoriji FBiH, a da se moglo pregovarati o Kolektivnom ugovoru, Vlada Unsko - sankog kantona, imenovala je novog ministra zdravstva i socijalne politike Saliha Mesića za vođenje pregovora i potpisivanje protokola. 

Na lični  zahtjev razriješen je Adnan Hamedović, predsjednik Privremenog Upravnog odbora (PUO) Službe za zapošljavanje USK, a  Emil Šehić imenovan za predsjednika do okončanja postupka izbora stalnog Upravnog odbora (UO) Službe.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.