UNSKO-SANSKI KANTON

Prvi Krajina Film Festival bit će održan u julu

Tim mladih priprema osmodnevnu manifestaciju

S. JAPIĆ

23.2.2017

Na prostoru Unsko-sanskog kantona u julu ove godine prvi put bi trebao biti održan filmski festival.  Ideja je rođena prošle godine, a Krajina Film Festival (KFF) zamišljen je kao ozbiljan, visokobudžetni projekt, koji bi, osim filmskih projekcija, trebao uključivati i brojne popratne sadržaje, muzičke i edukativne. 

Finansijska pomoć

Prema riječima inicijatora KFF-a Harisa Samardžića, predsjednika Udruženja filmskih radnika Bosanske krajine, podršku festivalu dali su i poznati glumci poput Emira Hadžihafizbegovića, a Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport USK obećalo je finansijski pomoći realizaciju projekta. Prijave za festival već su otvorene i trajat će do 15. aprila, no taj rok će, vjerovatno, biti i produžen. 

- Trenutno su otvorene prijave za filmove koji će onda proći kroz rešeto selektora. Nemamo neku specijalnu temu, nego ćemo pri odabiru filmova za prikazivanje gledati kvalitet filma, produkcijski dio, glumu i, naravno, samu priču. Festival je zamišljen s osam festivalskih noći i osam dugometražnih filmova u takmičarskoj selekciji, dok su kratkometražni igrani filmovi zapravo prostor za sve mlade autore i profesionalce da se dokažu - rekao je Samardžić.

haris-samardzic

Samardžić: Inicijator festivala 

Budžet KFF-a iznosit će 60.000 KM, a kroz ta sredstva trebao bi biti osiguran bogat festivalski program te dolazak poznatih imena iz domaće kinematografije. 

 Brojne radionice
 
- U okviru festivala imat ćemo i "music stage", odnosno koncerte tokom pet noći. Svaki dan festivala imat ćemo i radionice, „Kafa sa...", održavat ćemo pres-konferencije. Tako će mladi ljudi s prostora USK dobiti priliku da upoznaju sve te filmske radnike i da počnu nešto raditi, jer neka vrsta mota na prvom festivalu je jedna izjava Emira Hadžihafizbegovića: „Palimo kamere, a ne tenkove" - kazao je Samardžić.

Bihać domaćin ove godine

Nagrade KFF-a bit će dodijeljene za najbolji dugometražni igrani film, dugometražni dokumentarni film, kratkometražni igrani film i kratkometražni dokumentarni film. Festival će ove godine, najvjerovatnije, biti održan u Bihaću, i to od 23. do 30. jula, a zamisao je da se svake godine mijenja grad domaćin, što će zavisiti od saglasnosti i pomoći lokalnih zajednica.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.