UNSKO-SANSKI KANTON

„Kladuški bećari" izvode pjesme stare stoljeće i više

Pjevački trio iz Cazinske krajine njeguje izvorni zvuk

Autor:S. JAPIĆ

26.2.2017

Izvorna grupa „Kladuški bećari" iz Velike Kladuše čuva i interpretira izvorne narodne pjesme, koje su se pjevale po Cazinskoj krajini prije više od stotinu godina. Član grupe Smail Kekić, koji ima 61 godinu, prisjeća se kako je osnovana ova grupa. 

 Pravi veseljak

- Kad sam bio golobradi momčić, volio sam slušati kako pjeva Husein Begović zvani Garibić, koji je bio pravi veseljak. On je volio omladinu i znao je lijepo zapjevati starinske pjesme. Za početak rada i osnivanje ove grupe vezuje se upravo njegovo ime - ističe Kekić.

Otkrio nam je kako je nastalo ime grupe „Kladuški bećari", koju čine rođaci Mujo i Fehim Murtić i on. 

- Garibić nas je jednom okupio želeći čuti kako pjevamo. Bio je oduševljen i kazao nam je da ovakvih ''slavuja'' nema nadaleko. Savjetovao nas je da formiramo izvornu grupu i pitao kako bismo je nazvali. Odmah smo uglas rekli "Bećari", a on se nasmiješio i dodao da bi bolje zvučalo „Kladuški bećari", na što smo svi pristali. Usput nam je dao sijaset korisnih savjeta, a jedan od njih je bio da pjevamo isključivo izvorne pjesme i tako ih sačuvamo od zaborava - prisjeća se Kekić.

Danas je veliki repertoar starih pjesama koje izvode „Kladuški bećari", poput "Oj, Kladušo", "Javljam ti se, majko, iz tuđine", "Svekrva i snaha", "Tri bećara", "Sivi soko", "Tri livade", ''Mujo veli"...

 Moderni trend
 
- To su stare narodne pjesme iz ovog dijela BiH, koje se još mogu čuti samo na našim nastupima, jer smo ih sačuvali od zaborava. Pjesma "Taj Mehmede" stara je više od 100 godina i potječe iz mjesta Podzvizd kod Velike Kladuše. Za neke pjesme ni najstariji mještani ne pamte kada su nastale i ko su im autori. Zanimljivo je da nas rado slušaju i mladi - ističe Mujo Murtić.

 Nastupi u BiH i regiji

 ''Bećari'' ističu da bi trebalo puno vremena da nabroje sve nastupe koje su imali u selima, gradovima i zemljama gdje su bili. 

- Slušali su nas i gledali po BiH, Turskoj, Hrvatskoj, Sloveniji i zemljama zapadne Evrope, a neizostavni smo na festivalima folklora u našoj domovini. U posljednje vrijeme bili smo i učesnici na snimanju "Krajiškog tradicionalnog sijela" i TV emisije "Bajramski običaji'' - kazao nam je Murtić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.