UNSKO-SANSKI KANTON

Uprava ŽFBH: Unska pruga bi u naredna tri mjeseca trebala biti elektrificirana

Uskoro će biti raspisan javni poziv za doelektrifikaciju

Piše: S. TULIĆ

10.8.2017

Uprava Javnog poduzeća “Željeznice Federacije BiH” obavlja posljednje pripreme za raspisivanje javnoga poziva za doelektrifikaciju Unske pruge na dionici Blatna – Bosanska Krupa dugoj devetnaest kilometara.  

Kraj postupka

- Nakon što se završi postupak odabira najpovoljnijeg ponuđača i izvođač uvede u posao, projekt elektrifikacije Unske pruge bi, prema našim procjenama, trebao biti završen u roku od tri mjeseca - kaže Samir Alagić, direktor Područja infrastrukture “Željeznica Federacije BiH”.

Od ukupno planiranih 2.800.000 KM za doelektrifikaciju Unske pruge, “Željeznice Federacije” na zalihama već imaju materijala i rezervnih dijelova koje će ugraditi u ovaj projekt u vrijednosti od 500.000 KM, a dio poslova na doelektrifikaciji obavit će i sami radnici ovoga poduzeća.  

Kako kaže Alagić, radnici “Željeznica” trenutno rade na sječi šiblja i izradi profila za kontaktnu mrežu kako bi sve pripremili za predstojeću elektrifikaciju.

 - Sada imamo elektrificiran dio pruge od Bihaća do Bosanske Krupe. Ovim novim projektom bit će elektrificiran glavni kolosijek na otvorenoj pruzi te po dva kolosijeka u stanicama Bosanska Otoka, Bosanska Krupa, ukrsnica Grmuša te u stanici Bihać. U Bihaću će se raditi tri kolosijeka, a u stanici Cazin - Srbljani mreža je u funkcionalnom stanju - kaže Alagić.

Radnici „Željeznica“ su sagledali stanje šest željezničko-cestovnih prijelaza na magistralnoj cesti M-14 kroz kanjon Une, te cestovnih prijelaza na početku Jablanske ulice, i u stanicama Bosanska Krupa, Otoka, Cazin - Srbljani i Bihać. Za njihovu sanaciju bit će potrebna dodatna sredstva.

Lokalne zajednice

– Bilo bi dobro da se u sanaciju željezničko-cestovnih prijelaza uključe i lokalne zajednice, gradovi Bihać i Cazin, te općina Bosanska Krupa, kojima gravitira Unska pruga i gdje se cestovni prijelazi nalaze - kaže Alagić.

Talgo voz

Alagić je zahvalio svima koji su na bilo koji način dali podršku projektu doelektrifikacije Unske pruge, među kojima i našim parlamentarcima.

- Doelektrifikacijom Unske pruge bit će okončana, čime će konačno biti stvoreni preduvjeti za uspostavu redovnog putničkog saobraćaja modernim Talgo vozom


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.