UNSKO-SANSKI KANTON

Bihać: "Vodovod" najavio višu cijenu vode

Sistem za pročišćavanje vode u Velhovu: Troškovi održavanja i funkcioniranja utječu na cijenu

Autor:M. DEDIĆ

30.8.2017

Najava više cijene vode koja je u Bihaću u ovom trenutku najniža u Unsko-sanskom kantonu (USK) opet je uzburkala duhove. Uprava „Vodovoda“ predložit će novu cijenu vode po kubiku, koja će morati proći filter Gradskog vijeća (GV), a ta sjednica je u pripremi.

Veliki gubici

Damir Felić, direktor „Vodovoda“, ističe za „Avaz“ da je ova kompanija i do sada vrlo teško održavala svoje poslovanje baš zbog nenaplaćenih dugovanja, gubitka vode u sistemu od čak 53 posto te viška uposlenih.

- Sada se na sve nabrojano nadovezuje novi kanalizacioni sistem. Probni rad postrojenja za prečišćavanje vode u Velhovu uskoro prestaje te će troškovi održavanja i funkcioniranja ovog sistema morati biti uključeni u cijenu usluge. Cijena će se formirati stručnom analizom po metodologiji koja je bila primjenjivana u drugim gradovima - objašnjava Felić.

Upoznaje nas da će cijenu, odnosno prijedlog tarife kojom bi se pokrivalo poslovanje firme na bazi realnih troškova raditi njemačka kompanija „Sachsenwasser“, koja je dio „paketa“ projekta KFW, odnosno realizacije kanalizacionog sistema u gradu.

- Realna je procjena da bi prosječna mjesečna cijena vode i smeća po jednoj porodici iznosila 28 KM. To je oko 3,75 od prosječnih mjesečnih primanja jedne porodice u Bihaću - kaže za „Avaz“ Felić. 

Naglašava da su vodovodni i kanalizacioni sistem, uz ostalu infrastrukturnu mrežu, pokazatelj razvijenosti svakog društva, a ovim svakodnevnim „fenomenima“ javnost se bavi samo u slučajevima otežanog funkcioniranja.

Procjena Uprave

Kako stvari stoje, a to je i procjena Uprave ove državne firme, prijedlog nove tarife za obračun cijene usluge mogao bi se zasigurno naći na dnevnom redu GV Bihać u septembru.


Neophodna korekcija  

- Mi smo, zajedno s građanima, prošli burno razdoblje s postavljanjem kanalizacione mreže i problemima oko prekopanih cesta i otežanim komunikacijama. Potom smo okončali i instaliranje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Velhovu, koje je, ako tako mogu reći, najznačajniji segment sistema. Sada je na red došla treća faza KFW projekta, a to je organizaciono jačanje „Vodovoda“, da bi moglo efikasno poslovati jer mu se pridodaje jedan veliki resurs, a to je kanalizacioni sistem. U tom smislu je neophodno korigirati cijenu naše usluge - pojašnjava Felić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.