UNSKO-SANSKI KANTON

Hiljade vjernika u krajinskim džamijama klanjalo bajram-namaz

M. D.

1.9.2017

U Krajini su džamije jutros bile širom otvorene da prime na hiljade vjernika na veliki mubarek dan, Kurban bajram. 

Širom Unsko-sanskog kantona (USK) klanjan je bajram namaz a u blagoslovljenim trenucima duhovne radosti čestitan je bajram. U Hamzibegovoj džamiji u Sanskom Mostu harem je kao i svake godine bio pretijesan da primi sve vjernike koji ovaj dan osjećaju u srcima.

Stoga je i ulica uz džamiju poslužila za redanje u safove.Na Bajram namaz došli su brojni Sanjani iz dijaspore. Bajram namaz je predvodio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sanski Most Husein ef. Kovačević.On je u svojoj hutbi poručio kako se svi vjernici pojedinačno trebaju uključiti u proces oporavka zajednice i naroda te da u tome naporu budu iskreni i moralni. Potrebno je prvo poraditi na svom ličnom oporavku,svoj život uskladiti na Božjim načelima i time djelovati na druge, poruka je sa hutbe u Hamzibegovoj džamiji.

U gradskoj džamiji u Bihaću pred velikkim brojem vjernika Bajram namaz je predvodio muftija bihaćki Hasan ef.Makić. On je u hutbi ukazao kako u svim nedaćama i krizama trebamo biti solidarni i spremni svoju udobnost podijeliti sa onima kojima je potrebna pomoć citirajući kur'anske ajete.

U gradskoj džamiji u Cazinu, jednoj od najvećih u BiH, Bajram namaz i hutbu je predvodio imam gradske džamije Smajo ef. Šabić. Širom cazinskog Medžlisa klanjan je Bajram namaz pa tako i u malom džematu Šturlić-Lipa.

U gradskoj džamiji u Ključu bajram-namaz i hutbu predvodio je glavni imam MIZ Ključ Ermin ef. Vučkić.

I kalduške džamije bile su pune vjernika. U Gornjoj Vidovskoj namaz i hutbu predvodio je Arif ef. Erdić. On je vjernicima svom džematu uputio okrepljujuće poruke uz naglasak da se treba sačuvati jedinstvo zajednice.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.