UNSKO-SANSKI KANTON

Održan jednosatni štrajk upozorenja osnovnog obrazovanja: Prosvjetari traže potpisivanje granskog kolektivnog ugovora

U USK jučer u školu krenulo 2.300 prvačića

Piše: M. DEDIĆ

5.9.2017

U školske klupe u Unsko-sanskom kantonu jučer je sjelo 30.000 učenika, od čega 2.300 prvačića. 

Početak nove školske godine u USK obilježio je jednosatni štrajk upozorenja da bi se ukazalo na težak položaj u osnovnom i predškolskom obrazovanju USK.

Nakon štrajka Sindikat osnovnog obrazovanja USK održao je konferenciju za novinare.

Osnovni razlog

Zehra Hadžić, predsjednica Sindikata, istakla je kao osnovni razlog za štrajk upozorenja nepotpisivanje granskog kolektivnog ugovora, čije je potpisivanje bilo regulirano s dva prethodna sporazuma, ali je resorno ministarstvo stalno prolongiralo njegovo potpisivanje.

- Mi školsku godinu počinjemo bez garancije o visini ličnog dohotka te visini ostalih naknada koje proističu iz ugovora o radnim odnosima - kazala je Hadžić.

Istakla je da je osnovni zahtjev potpisivanje granskog kolektivnog ugovora i dodala da su s Vladom nastavljeni pregovori u vezi s detaljima njegovog potpisivanja.

- Naš sljedeći zahtjev je sustizanje isplate plaće koju jedino mi od budžetskih korisnika nismo dobili te isplata naknada za prijevoz jer je bilo dogovoreno da se uz svaku plaću isplaćuju dvije naknade za prijevoz da bi se stigli zaostaci - obrazložila je Hadžić i informirala da ove naknade kasne punu godinu.

Ona se osvrnula i na problem tehnološkog viška u obrazovanju i zatražila u ime Sindikata da oni imaju prioritet u zapošljavanju. Također, zatražila je da se osiguraju zakonski uvjeti za raspisivanje konkursa.

U Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta, kao i prije štrajka upozorenja mišljenja su da je on bio suvišan. Ističu da se nastavljaju pregovori oko granskog kolektivnog ugovora.

Problem finansiranje

- Prošli četvrtak smo razgovarali četiri sata o ovoj temi, naši timovi se sastaju ponovo u srijedu (sutra, op. a.) - kazao je ministar Muhamed Ramić (SBB).

On je naglasio da je skoro 95 posto granskog kolektivnog ugovora usaglašeno, s tim da je ostalo neriješeno pitanje finansiranja obrazovanja u vezi sa zahtjevom za izjednačavanje koeficijenata u obrazovanju s onim državnih službenika. A to će biti i najteže postići.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.