UNSKO-SANSKI KANTON

Iako su uzorci s četiri vrela ispravni: Vodu s izvorišta Klokot i Žegar i dalje treba prokuhavati

Vodu s izvorišta Klokot i dalje potrebno prokuhati prije upotrebe

Piše: M. DEDIĆ

13.9.2017

Nakon obilnih padavina koje su zahvatile područje Krajine došlo je do zamućenja izvora s kojih se snabdijeva grad Bihać.  

Nove analize

Nakon upozorenja koje je izdao bihaćki „Vodovod“, da vodu treba prokuhavati, javili su se brojni građani koji tvrde da u njihovim naseljima voda ima miris nafte, a dodatnu zabunu je izazvao Zavod za javno zdravstvo USK uputom da se koristi isključivo flaširana voda.

Prema riječima direktora Damira Felića, za potrošače je relevantno posljednje saopćenje, po kome se voda za piće može koristiti bez problema s izvorišta Gata, Kulen-Vakuf, Orašac i dijela Privilice, dok je s izvorišta Klokot i Žegar potrebno prokuhavati vodu.

- Danas smo (jučer, op. a.) opet poslali osam uzoraka na nove analize u Zavod za javno zdravstvo USK, a rezultate ćemo dobiti za tri dana. Kao što vam je poznato, sinoć (preksinoć) smo opet imali obilne padavine na području grada, što može utjecati na kvalitet vode - podsjetio je Felić, uz opasku da je od 4. septembra, kada su vršene prve analize, do danas stanje sa zdravstvenom ispravnošću popravljalo.

Inače, ostalo je sporno zašto je Zavod 4. septembra bez relevantnih nalaza izdao upozorenje građanima da koriste isključivo flaširanu vodu. Isto upozorenje ponovili su 7. septembra, a onda istog dana promijenili preporuku objašnjenjem da je dovoljno prokuhavati vodu za piće.

Načelnik Službe za komunalne djelatnosti grada Bihaća Jasmin Stambolija kazao je da će ova služba, prema naredbi gradonačelnika Šuhreta Fazlića, pokrenuti istragu o ovom slučaju.

Felić: Nove padavine | Fazlić: Naredio istragu

Utvrditi odgovornost

Služba će kroz naredni period utvrditi postoji li odgovornost „Vodovoda“ ili je odgovoran Zavod za javno zdravstvo USK te je li neko svjesno uznemirio građane.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.