UNSKO-SANSKI KANTON

Odluka Senata Univerziteta u Bihaću: Profesorima niže plaće za 30 posto

Na Univerzitetu upisana samo 562 brucoša

Piše: Avaz.ba

5.10.2017

Senat Univerziteta u Bihaću donio je odluku kojom se predviđa smanjenje ličnih primanja profesora ove visokoškolske ustanove za 30 posto, a istovremeno je donesena odluka o značajnom smanjenju angažmana gostujućih predavača. 

Dekan ovog univerziteta Fadil Islamović ističe da je procijenjeno da će se na ovaj način, na godišnjem nivou, ostvariti uštede veće od 500.000 KM.

- Zbog sveukupne situacije u obrazovanju i velikih finansijskih problema, odlučili smo se na ovaj korak i uputili takav prijedlog Vladi USK. Istovremeno, ovim poručujemo da smo spremni dijeliti tešku situaciju u društvu - istakao je Islamović.

On je potvrdio da broj studenata na Univerzitetu u Bihaću nikada nije bio manji, a da su u prvu godinu studija upisana svega 562 studenta, što je najmanji broj upisanih u poslijeratnom periodu. Naprimjer, prije deset godina broj upisanih studenata u prvu godinu studija bio je za 4.000 veći.

Islamović kaže da su uzroci značajno smanjenog interesa za studiranje na Bihaćkom univerzitetu višestruki, a jedan od njih je sve veći broj mladih ljudi iz USK koji nakon okončanja srednjoškolskog obrazovanja odlaze van granica BiH.

 

Dobri poznavaoci situacije na Univerzitetu u Bihaću, međutim, smatraju da su ovakvoj situaciji u proteklom periodu doprinijela i brojna negativna dešavanja vezana za ovu visokoškolsku ustanovu, kao i loš kvalitet obrazovnog procesa.

Brojne afere

U proteklom periodu Univerzitet su potresale brojne afere, počevši od nenamjenskog trošenja sredstava, pa do izbora novog rukovodstva i bezvlašća koje je potrajalo više od pola godine. To je značajno naštetilo ugledu ove ustanove.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.