UNSKO-SANSKI KANTON

Muhamed Žunić 17 godina ima zanimljiv hobi: Uspješno kalemi sve vrste krušaka i jabuka

Proizvodi kvalitetne sadnice voća

Piše: S. JAPIĆ

5.10.2017

U današnje vrijeme prava je rijetkost pronaći ljude koji uspješno kaleme sve vrste autohtonih krušaka, jabuka i drugih voćki. Među njima je Muhamed Žunić iz cazinskog naselja Skokovi, 80-postotni RVI, koji se ovim zanimljivim hobijem bavi 17 godina. 

Velika pažnja

Radi se o certificiranom voćaru kalemaru orezivaču, koji s velikom pažnjom i ljubavlju obavlja ovaj posao. Osim toga, bavi se uzgojem sadnica različitih sorti voća, sadi i maline, dok u plasteniku uzgaja povrće.

- Kad čovjek nešto voli, sve se može stići. Iako sam ratni vojni invalid, uz dobru organizaciju i planiran rad, uspijem, uz pomoć supruge i sina, odraditi sav posao. Do sada sam obavio bezbroj kalemljenja voćaka, a uz to sam podijelio i prodao i znatan broj sadnica. U svojim plastenicima, osim nekoliko vrsta povrća, imam posađene i orahe, kestene i lješnike. Na svojoj parceli u Žunićima kalemim stare autohtone sorte jabuke, kruške, šljive, višnje, trešnje, mušmulje, oskoruše, brekinje i još desetak raznih voćnih vrsta, a uzgajam i maline i kupine - ističe Žunić.

Odličan preduvjet

Poznat je i kao oplemenjivač voća u Cazinu, a dokaz je da trenutno vodi brigu o 42 voćnjaka svojih sugrađana. Polovinu tih voćnjaka sam je zasadio.

- Pošto sam orezivač i kalemar, onda mi je to spojeno u jedno i odličan je preduvjet za uspješno bavljenje voćarstvom - naglašava Žunić.

Muhamed ističe da se treba proći dosta edukacije i rada na terenu da bi se postalo dobar voćar kalemar.


Žunić: Uspješan kalemar

Sadnica sa 12 kalemova

U svom dvorištu Muhamed i njegova supruga Senita imaju sadnice jabuke i kruške na kojima ima i po 12 novih kalemova. Kažu da ovakav uzgoj voća dobro dođe građanima koji nemaju puno zemljišta.  

- To su većinom sve autohtone sorte, odnosno stare jabuke iz ovog podneblja i to preporučujem svim ljudima koji imaju malo zemlje. Na ovaj način na jednom stablu mogu imati različite vrste jabuka, što je ustvari jedan pravi mali voćnjak - naglašava ovaj vrijedni kalemar.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.