UNSKO-SANSKI KANTON

Ususret 25. godišnjici formiranja Petog korpusa Armije RBiH, na historijskom času učenici slušali o stvaranju i ratnom putu „Sile nebeske“

S historijskog časa o Petom korpusu Armije RBiH u Bihaću

S. TULIĆ

19.10.2017

Nakon Mješovite srednje škole i Katoličkog školskog centra „Ivan Pavao Drugi“, i učenici Mašinsko-saobraćajne srednje škole u Bihaću slušali su historijski čas o formiranju i ratnom putu Petog korpusa Armije Republike BiH, upriličen povodom njegove 25. godišnjice. O ulozi Petog korpusa u odbrani ovoga dijela BiH od agresije i oslobađanju okupiranih teritorija te ratnom putu srednjoškolcima su govorili Hamdija Abdić i Mirsad Selmanović, ratne starješine Petog korpusa i članovi Organizacionog odbora za obilježavanje ove značajne godišnjice. 

Učenici bihaćkih srednjih škola u to vrijeme nisu bili ni rođeni, a o Petom korpusu, ''Sili nebeskoj'', i njegovim pripadnicima slušali su i ponešto naučili od svojih roditelja i starijih. Sada su to znanje imali priliku proširiti slušajući izlaganja Abdića, ratnog komandanta 502. viteške brigade, i Selmanovića, ratnog načelnika štaba 5. korpusa Armije Republike BiH.

- Slogan obilježavanja godišnjice je „Čast i ponos ratovanja“. I u ratu se može biti častan. Nismo ubijali civile i nemoćne, zatvorenike, a ponosni smo što smo sačuvali narod na ovom teritoriju i sam teritorij te ga proširili za dvostruko više nego što smo imali. Peti korpus je oslobodio maltene više teritorija nego cijela Armija, ne umanjujući doprinos ostalih pripadnika Armije RBiH - kazao je Abdić.

35.000 pripadnika 

Kroz Peti korpus je prošlo 35.000 pripadnika, oko četiri i po hiljade ih je položilo živote za slobodu domovine, a teže i lakše ranjeno je na hiljade pripadnika, poručeno je s ovog historijskog časa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.