UNSKO-SANSKI KANTON

Konzervacija i restauracija nacionalnog spomenika: U obnovu Starog grada Jezerski uloženo skoro 80.000 maraka

Stari grad Jezerski posjeduje unutrašnju okruglu kulu i vanjsku kamenu ogradu

Piše: K. Š.

24.10.2017

Nedavno je završena i druga faza konzervacije i restauracije Starog grada Jezerski u istoimenom bosanskokrupskom naselju.  

Prva faza

Na očuvanju i sanaciji ovog nacionalnog spomenika BiH Općina Bosanska Krupa radi od prošle godine kada je obnovljen bedemski zid, odnosno ulaz u tvrđavu. Za te aktivnosti iz općinskog i kantonalnog budžeta osigurano je skoro 27.000 maraka, a po završetku radova, u martu ove godine, potpisan je ugovor za drugu fazu radova, vrijedan 52.000 KM.

Ovu građevinu su, da bi se uvjerili u kvalitet izvedenih radova, u društvu mještana i vijećnice iz ovog kraja Elvire Mehić, obišli načelnik općine Bosanska Krupa Armin Halitović i predsjedavajući Općinskog vijeća Bosanska Krupa Tahir Nuhić.

Očuvanje spomenika, kulturnog i nacionalnog dobra te na koncu razvoj turizma razlozi su zbog kojih je Općina odlučila pristupiti sanaciji Starog grada Jezerski. U tome je dobila podršku Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK, na čijem je čelu tada bio Tahir Nuhić, inače mještanin Jezerskog i trenutno predsjedavajući Općinskog vijeća.

- Općina je uvijek opredijeljena za zaštitu životne sredine i tvrđava u Jezerskom odavno je na listi prioriteta, prvenstveno radi sigurnosti ljudi, pa onda i zbog ostalih razloga. Ova lokacija može ponuditi kvalitetan turistički sadržaj te ćemo i dalje raditi na uređenju - kazao je načelnik Halitović.

Debeli zid

Stari grad Jezerski posjeduje unutrašnju okruglu kulu, visoku više od 20 metara, koja je ozidana debelim zidom, i vanjsku kamenu ogradu ili bedem, visok četiri metra, s velikim vratima. Uz kulu je još sagrađen kameni zid, visok sedam metara, koji je zatvarao četvrtasti prostor površine 1.200 četvornih metara.

Djevojka iz Bužima  

Za stoljetnu kulu historija bilježi da ju je gradila djevojka iz Bužima, a kameni zid oko grada koji je služio za odbranu podigli su Turci za minulih ratova zbog strateške važnosti. Na mjestu gdje postoji mala stara džamija nekad je bila župna crkva Sv. Kuzme i Damjana u biskupiji kninskoj. Prije 14 godina uvršten je na listu nacionalnih spomenika BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.