UNSKO-SANSKI KANTON

Štrajk ljekara u USK samo je zamrznut

Rad se normalizirao u svim domovima zdravlja i Kantonalnoj bolnici

Piše: I. N. Š.

5.12.2017

Ljekari u zdravstvenim ustanovama na području Unsko-sanskog kantona, nakon petodnevnog generalnog štrajka, vratili su se na svoja radna mjesta jer je Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologa USK sa Zavodom zdravstvenog osiguranja USK, Vladom USK i resornim ministrom u petak potpisao prvi kolektivni ugovor. 


Naknade za dežure 

Time je štrajk zamrznut sve dok se kolektivni ugovor ne objavi u ''Službenom glasniku USK''. Ugovor je potpisan na godinu.  

Sindikat je ostao dosljedan u svojim zahtjevima. Cijena satnice povećana je na 2,35 KM, pa će ljekarima od 1. februara 2018., nakon deset godina, plaće konačno biti povećane. Osim povećanja cijene satnice, ljekarima je povećan i koeficijent složenosti poslova, obračun plaće, godišnjeg odmora te obračun naknada za dežurstvo. Do povećanja će doći u dva navrata, i to od 1. februara 2018. za 0,5, od 1. novembra naredne godine za 0,5, i u skladu s prilivom sredstava u Zavod zdravstvenog osiguranja za još 0,2.

Kako je istaknuo dr. Amir Rekić, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije Kantonalne bolnice „Dr. Irfan Ljubijankić“, jučer su se svi ljekari vratili na svoja radna mjesta i radi se normalno u svim domovima zdravlja i Kantonalnoj bolnici.

Za povećanje plaća ljekarima Zavod zdravstvenog osiguranja USK morat će izdvojiti dodatnih 4,5 miliona KM. Direktor Zavoda Almin Handanagić ističe da je u julu ove godine svim zdravstvenim ustanovama povećana vrijednost boda sa 0,80 na 0,85, što je značilo četiri miliona više zdravstvenim ustanovama i već tada je došlo do blagog povećanja plaća.

Novi rebalans

- Za 2018. smo planirali budžet s bodom 0,90, što je još dodatnih 2,7 miliona KM za zdravstvene ustanove. Međutim, to nije dovoljno da bi se ispoštovalo sve ono što smo dogovorili ovih dana, tako da ćemo kroz novi rebalans koji radimo pokušati naći sredstva koja ćemo transferirati u ovaj finansijski plan za narednu godinu i napraviti finansijsku konstrukciju od 1. februara da ukalkuliramo sredstva koja su potrebna. Nakon što nađemo novac za ljekare, bacit ćemo se na pronalazak sredstava za Nezavisni strukovni sindikat zaposlenih u zdravstvu - kazao je Handanagić.

Odnos plaća i usluga  

U internom razgovoru članovi Sindikata uglavnom su zadovoljni potpisanim kolektivnim ugovorom. Na pitanje hoće li povećanje plaća ljekarima biti nauštrb usluge prema pacijentima u vidu lijekova i materijala, Rekić je dodao da se iz „suhog drveta više nijedna kap ne može iscijediti“ jer ionako skoro ništa nema u bolnici. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.