NEPRAVDA / Prva žena demobilisani borac Petog korpusa

Jasminka Baković ispred zgrade Vlade USK započela štrajk glađu

A. SADIKOVIĆ
07.12.2017 22:10

Foto: Baković ispred zgrade Vlade USK: Neću odustati

Ispred zgrade Vlade Unsko-sanskog kantona, odnosno Ministarstva za boračka pitanja - uz parking, trenutno živi prva žena borac Petog korpusa ARBiH, Bišćanka Jasminka Baković, koja je započela i štrajk glađu. 

Začarani krug

Jasminka je od Gradske uprave Bihać, kao socijalno ugrožena osoba, dobila na korištenje garsonijeru, u kojoj živi s kćerkom i dvije unuke. Čekajući trajno rješenje o dodjeli ovog stambenog prostora i zakašnjelu nadoknadu po osnovu nezaposlenosti demobilisanih boraca, Baković već postaje očajna. 

- Obraćala sam se u protekle 22 godine najmanje 60 puta na sve moguće adrese. To je sada začarani krug i ne znam više kome da idem i koga da molim. Tri puta sam ranjavana, teško sam bolesna i to je, izgleda, moj grijeh. Moj je grijeh što nisam poginula, možda bi onda moja porodica barem nešto dobila - kaže Baković.

Minuta šutnje

Jasminka traži trajno stambeno rješenje pa i, kako kaže, u neuvjetnoj garsonijeri, u kojoj se trenutno nalazi njena porodica. 

- I neću prekinuti štrajk glađu dok se nešto ne učini, jer svi samo obećavaju. I zato bi ovaj razgovor bilo najbolje završiti minutom šutnje za nas, borce, jer su borci davno zaboravljeni, sahranjeni – kaže ona. 

Neće biti deložirana  

U Gradskoj upravi Bihaća kažu da je Jasminki Baković garsonijera dodijeljena na korištenje i da neće biti deložirana. U Kantonalnom ministarstvu za boračka pitanja znaju za ovaj slučaj. 

- Pomagali smo nekoliko puta i nastavit ćemo pružati podršku - odgovor je iz Ministarstva. 

NA VRH