share whatsapp twitter facebook
×

BOSANSKA KRUPA Godinama koristili vodu rizičnu po zdravlje

OŠ „Jezerski“ napokon će biti priključena na gradski vodovod

Osnovna škola „Jezerski“ napokon će biti priključena na gradski vodovod, nakon što je godinama koristila vodu rizičnu po zdravlje. 

Naći rješenje

Osnovna škola vodom je snabdjevena iz lokalnog seoskog vodovoda koju niko nije kontrolirao i ne zna se kakvog je kvaliteta te je li zdravstveno ispravna. No, u školi je primijećen konstantan rast broja djece oboljele od žutice, što je ukazalo na to da postoji mogući problem s vodom i da se hitno moraju poduzeti radnje da bi se spriječila epidemija.

Da bi se našlo rješenje ovog problema, u školi su se sastali načelnik općine Armin Halitović, predsjedavajući Općinskog vijeća Tahir Nuhić s vijećnicima Elvirom Mehić i Šemsom Hadžipašićem, direktor JKP „10. juli“ Nijaz Tatarević te direktor škole Almir Hodžić.

Snabdijevanje provjerenom pitkom vodom u naselju Jezerski do prije tri godine nije bilo moguće, a nakon što je Općina Bosanska Krupa završila izgradnju javnog vodovodnog sistema data je mogućnost priključenja.

Načelnik Halitović je poduzeo konkretne radnje i za priključak iz budžeta izdvojio sredstva te sazvao sastanak na kojem su dogovorene sve potrebne aktivnosti.

- Ovo se trebalo završiti čim je za priključak na siguran vodovod bilo mogućnosti, ali nije kasno ni sada. Svi trebamo biti zaštićeni, ali djeca ipak na prvom mjestu - kazao je Halitović.

Direktor škole Almir Hodžić navodi da komunalno preduzeće iz tehničkih razloga nije bilo u mogućnosti spojiti školu na javni vodovod, a škola nije mogla poduzeti ništa zbog straha da ne oštete podzemne instalacije.

Puno vremena

- Priključak škole na gradski vodovod uradit će se hitno, čim se obave neke sitne procedure koje ne zahtijevaju puno vremena. Riječ je o novom zahtjevu za priključak, pribavljanju posjedovnog lista i izvoda iz katastra. Načelnik je animirao nadležne općinske službe da krenu u izradu i prikupljanje potrebne dokumentacije da se više ne bi gubilo vrijeme, da bi učenici što prije dobili pitku vodu - zaključio je direktor Hodžić.

300 učenika ima centralna Osnovna škola „Jezerski“ 

30  uposlenika radi u ovoj osnovnoj školi