UNSKO-SANSKI KANTON

Za hitne intervencije u USK 20.000 KM

I.N.Š.

13.12.2017

Nakon olujnog vjetra koji je proteklih dana na području Unsko-sanskog kantona prouzrokovao velike materijalne štete građanima Bihaća, Cazina, Bosanske Krupe, Velike Kladuše i Sanskog Mosta, stanje je jučer bilo bolje, ali su probleme sa snabdijevanjem električnom energijom i jučer imala pojedina naselja u Bihaću, Cazinu, Velikoj Kladuši i Sanskom Mostu.

Husein Rošić, premijer USK u svojstvu komandanta Kantonalnog štaba Civilne zaštite, jučer je održao i vanrednu sjednicu štaba kako bi se utvrdilo stanje na USK nakon ove vremenske neprilike.

Stanje prirodne nesreće proglasila je za sada jedino općina Bosanska Krupa, te je Rošić zadužio Kantonalnu upravu CZ da, po hitnom postupku kontaktira nadležne u općinama kako bi dostavili zahtjeve za interventnu pomoć da bi sredstva u iznosu od 20.000 KM mogla biti odmah prebačena za hitne intervencije dok ne bude završena procjena šteta po prijavama.

Članovi Vlade USK jučer su na vanrednoj sjednici donijeli odluke o dodjeli sredstva za sanaciju 17 školskih objekata na području USK koji su pretrpjeli materijalnu štetu.

Nakon kiše koja je padala u toku noći sa utorka na srijedu, vodostaj rijeke Une bio je 75 centimetara i nema opasnosti od poplava, jer je kritična tačka 100, dok je vodostaj rijeke Sane iznosio 222, a kritična tačka je 380. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.