UNSKO-SANSKI KANTON

Unsko-sanski kanton oštećen za oko dva miliona KM

Nezavisne novine

Avaz.ba

22.12.2017

Zbog neplaćanja koncesionih naknada za hidroelektrane Kostela kod Bihaća i Krušnica nadomak Bosanske Krupe, Unsko-sanski kanton (USK) je u posljednjih sedam godina oštećen za iznos veći od dva miliona maraka, potvrdio je ministar privrede u Vladi USK Samir Sedić.

- Ako se uzme u obzir da "Elektroprivreda BiH" nikada nije plaćala koncesije za postojanje i rad ovih hidroelektrana, onda se može zaključiti kako se šteta od neprihodovanja koncesija mjeri desetinama miliona maraka. Zbog čega je to bilo tako, odgovor bi trebalo da daju sve prethodne vlade koje su jednostavno propustile da dosljedno provedu zakonske odredbe o koncesijama - ističe Sedić.

Vlada USK na posljednjoj je sjednici formirala pregovarački tim koji će uskoro s "Elektroprivredom BiH" započeti pregovore o utvrđivanju visine pomenutih koncesionih naknada.

Načelni dogovor je postignut i ostalo je da se dorade neke tehničke finese kako bi se pristupilo potpisivanju konačnog koncesionog ugovora - dodao je Sedić.

Potvrdio je da će pomenuto javno preduzeće, skupa s vlastima u USK, sufinansirati projekat izgradnje mosta koji će preko Une povezati bihaćka naselja Kostela i Brekovica, a "Elektroprivreda BiH" će za ove potrebe obezbijediti pola miliona maraka.

Ovaj projekat ima veliki značaj za stanovnike ovog dijela Bihaća, jer će njime biti omogućena kraća komunikacijska veza sa gradskim središtem. Inače, "Elektroprivreda BiH" planira da naredne godine započne rekonstrukciju i proširenje hidroelektrane Kostela.

Planirano je da se postojeća proizvodnja električne energije s postojećih 50 gWh poveća za dodatnih 21 gWh.

Realizacija ovog projekta koštat će 14 miliona eura, s tim da je Evropska banka za obnovu i razvoj odobrila devet miliona eura za taj projekat. Pomenuta hidroelektrana izgrađena je sada već daleke 1954. godine i do sada nije ulagano u njenu rekonstrukciju, prenose "Nezavisne novine".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.