UNSKO-SANSKI KANTON

Kestenov med naljeto bi trebao postati zaštićeni brend

Kestenov med Cazinske krajine dobit će međunarodnu oznaku zaštićenog brenda

S. JAPIĆ

28.12.2017

Udruženje pčelara „Kesten“, uz podršku Grada Cazina, realizira još jedan projekt od velikog značaja.  

Novi iskorak

Radi se o tome da bi već sredinom 2018. godine kestenov med Cazinske krajine trebao dobiti i međunarodnu oznaku zaštićenog brenda. To bi trebalo biti realizirano kroz projekt „Poboljšanje konkurentnosti pčelarstva Cazinske krajine“, koji je dio projekta USAID -a Farma II, a koji sufinansira i Grad Cazin.

Prilikom razgovora s cazinskim pčelarima Hazimom Hodžićem i Šefikom Rošićem gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević je istaknuo da je ovo još jedan novi iskorak u kontinuiranoj saradnji domaćih pčelara i lokalnih vlasti, koji odranije bilježe zajedničke projekte, poput prvog brendiranja u državi ili pokretanja Male škole pčelarstva. Pčelari Hodžić i Rošić su naglasili da bi naredna godina za domaće pčelare trebala imati poseban značaj te da ih novi projekti izuzetno raduju.

- Kroz ovaj projekt mi ćemo kestenov med Cazinske krajine upisati u međunarodni registar geografskih oznaka na svjetskom institutu u Ženevi i on će se naći na popisu 28 zemalja. Na sastanku s gradonačelnikom smo ozvaničili početak radova na tom projektu i dogovorili termine, koji nas očekuju u narednom periodu. Najvažniji događaj poslije upisa i ovog finansijskog dijela je da ćemo u septembru organizirati međunarodno ocjenjivanje meda na našem Cazinskom sajmu. Tad ćemo napraviti jednu veliku promociju ove međunarodne oznake, na kojoj će eminentni stručnjaci govoriti o značaju pčelarske proizvodnje, potrebi brendiranja i vrijednosti našeg domaćeg kestenovog meda - rekao je Hazim Hodžić, predsjednik UP „Kesten“.



Cazinski pčelari na sastanku s gradonačelnikom

Prvi proizvod

Dodaje da, bude li sve teklo po planu, već početkom ljeta kestenov med Cazinske krajine trebao bi imati i oznaku međunarodnog brenda, čime bi postao prvi takav proizvod s naših prostora.


Prepoznatljiv kvalitet

Prema riječima gradonačelnika Ogreševića, cilj je da se projekt brendiranja kestenovog meda podigne na međunarodni nivo.

- Jedan od ciljeva projekta je da se kroz njegovu realizaciju unaprijede i marketinške, odnosno tržišne vještine domaćih proizvođača, kojima će međunarodno brendiranje pozitivno utjecati i na cijenu njihovog proizvoda te prepoznatljivost kvalitete na globalnom nivou - kazao je Ogrešević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.