UNSKO-SANSKI KANTON

Biro rada bilježi blagi pad nezaposlenosti: Bolji život u inozemstvu lani tražilo 500 ljudi

Mnogi Cazinjani šansu vide u odlasku iz države

Piše: S. JAPIĆ

2.2.2018

Blagi pad stope nezaposlenosti u Cazinu, evidentiran prošle godine, rezultat je, prije svega, odlaska izvan BiH, ali i učešća u programima sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja, čiju implementaciju finansira Federalni zavod.

Godine čekanja za posao na birou rada brojni su građani Cazina u posljednje vrijeme odlučili zamijeniti odlaskom u zemlje zapadne Evrope, gdje u kratkom roku uspijevaju pronaći posao i osigurati sebi život dostojan čovjeka.

Javni radovi

- Mi imamo evidentiran veći odlazak u inozemstvo i više od 500 osoba je u toku prošle godine odjavljeno s evidencije upravo iz tog razloga, od čega je 415 zaposleno u drugim državama, a ostali su ostali tamo ili radi školovanja ili spajanja porodice. U 2016. taj broj je iznosio 265, što sada predstavlja značajno povećanje. Iz inozemstva se vratilo 39 osoba - rekao je Selvir Samardžić, šef Biroa.

Prošle je godine bilo aktivno i nekoliko programa sufinansiranja zapošljavanja, zahvaljujući kojima su posao dobile 233 osobe. Prvo radno iskustvo, javni radovi, periodično zapošljavanje, neki su od prošlogodišnjih aktivnih programa sufinansiranja.

Iskorištena sredstva

Njihovu implementaciju finansira Federalni zavod za zapošljavanje, a značajan dio predviđenih sredstava iskorišten je i u USK.

- Prošle godine smo putem poticajnih sredstava zaposlili nešto manje u odnosu na godinu ranije, tako da su u 2017. zaposlene 233 osobe s evidencije putem programa Zavoda za zapošljavanje FBiH, dok je u 2016. godini zaposlena 271 osoba - pojašnjava Samardžić.

Novi projekti

- Već od idućeg mjeseca očekujemo nove javne pozive. Zainteresirani mogu pratiti internet-stranicu Zavoda za zapošljavanje FBiH, koji će osam dana ranije staviti obavijest i javni poziv u kojem će biti navedeno pod kojim se uvjetima mogu koristiti poticajna sredstva i ko može biti korisnik - ističe Samardžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.