UNSKO-SANSKI KANTON

Porodiljama duguju skoro pet miliona KM

Porodilje počele sudskim putem tražiti svoja zakonom zagarantirana prava pa postoji realna opasnost od blokade gradskih i općinskih budžeta u Kantonu

Iz Vlade obećavaju da će majkama porodiljama novac biti isplaćen ( Ilustracija)

A. SADIKOVIĆ

3.2.2018

Obaveze i dugovanja centrima za socijalni rad u općinama Unsko-sanskog kantona za porodiljska bolovanja premašila su 4,7 miliona maraka, jer se nadoknada porodiljama nije isplaćivala od marta 2015. godine.

Otežan rad

Ovakva je situacija dovela do toga da su porodilje počele sudskim putem tražiti svoja zakonom zagarantirana prava.

Primjerice, te su obaveze u Centru za socijalni rad Cazin premašile milion maraka, a u bihaćkom su dvostruko veće.

- Tužbe svakodnevno stižu, svakim danom broj se mijenja, pa postoji realna opasnost od blokade budžeta Grada Bihaća. I to uistinu otežava rad naše ustanove - kaže Senad Tutić, direktor Centra za socijalni rad u Bihaću.

U cazinskom centru nemaju još sudskih rješenja o izvršenju, ali očekuju ih svaki dan.

- To očekujemo i dovest će se u pitanje daljnji rad Centra, odnosno naše redovne obaveze - kazala je Amela Toromanović, direktorica Centra.

Ministar zdravstva, socijalne politike i rada u Vladi USK Hazim Kapić uvjerava da je Vlada Kantona konačno pronašla modus i da će se obaveze početi isplaćivati u ovom mjesecu.

Uskoro uplata

- U ovogodišnjem budžetu Kantona predviđena su sredstva za te namjene i centrima će sredstva biti uplaćena polovinom februara. Ovo nam je sada prioritet i dogovoreno je s centrima za socijalni rad rješavanje - navodi Kapić.

150.000 KM mjesečno 

Obaveze na mjesečnom nivou su oko 150.000 KM. Prema tvrdnjama ministra Kapića, Vlada Kantona će pokušati mjesečno rješavati ove i zaostale obaveze.

Kapić: Osigurana sredstva

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.