UNSKO-SANSKI KANTON

Drvna industrija na području USK na koljenima: Od 2007. godine ugašeno 900 radnih mjesta

Pilanama u USK nedostaje sirovina

A. Sadiković

10.2.2018

U Privrednoj komori Unsko-sanskog kantona održan je sastanak predstavnika Grupacije šumarstva i drvne, grafičke i papirne industrije. Osim osvrta na isporuku drvnih sortimenata za 2017. godinu, prezentiran je i plan raspodjele sirovine u ovoj godini.  

Najbolji način

U ovom dijelu BiH i u 2018. je dva i po puta veća potražnja za drvnim sortimentom nego što može osigurati ŠPD „Unsko-sanske šume“.

- Drvna industrija već je prilično na koljenima. Postoje kvalitetne pilane koje zapošljavaju skoro 1.000 ljudi. Ali, svake godine po jedna se gasi ili su vlasnici nezadovoljni raspodjelom sirovina - istakao je Nihad Šušnjar, generalni sekretar Privredne komore USK.

Dodao je da „Unsko-sanske šume“ pokušavaju naći najbolji način raspodjele deficitarne sirovine, ali je neophodna neka promjena. Još jednom je istaknuto da resorna ministarstva moraju poslušati ovdašnje drvoprerađivače kako bi bili utvrđeni makar minimalni kriteriji u skladu s potrebama.

Šušnjar: Nezadovoljni vlasnici

Potrebna zaštita

- Svake godine upozoravamo da skoro i nemamo finalne proizvodnje, jer je od 2007. godine ugašeno 900 radnih mjesta u tom sektoru. Imamo poluproizvođače, koji rade i zapošljavaju naše ljude. Zato moramo pokušati barem njih zaštititi - rekao je Šušnjar.

Zastarjeli kriteriji raspodjele

Mešić: Zahtjevi kupaca mnogo veći

Zabrinutost ljudi iz Privredne komore USK potvrdio je i direktor „Unsko-sanskih šuma“ Haris Mešić konstatacijom da su zahtjevi kupaca nekoliko puta veći od plana rada, planova gospodarenja i sječivi etat.

- Kriteriji raspodjele sirovine utvrđeni su još 2007. godine. Njima se preferiraju oni koji imaju veći broj radnika, odnosno oni koji su više orijentirani finalnom proizvodu - dodao je Mešić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.