UNSKO-SANSKI KANTON

Udruženje samohranih roditelja ''Osmijeh anđela'': Niti ih ima u zakonu niti su bilo kome prioritet

M. ZGONJANIN

14.2.2018

Štrbac: Pravimo i kalendare

U Prijedoru, nekako s margina, iako ima oko 180 članova, djeluje Udruženje ''Osmijeh anđela'', koje okuplja samohrane roditelje s djecom. Gordana Štrbac, predsjednica Udruženja, kaže da je riječ mahom o nezaposlenim ljudima koji se snalaze za preživljavanje, najčešće radom na nadnicu. 

Stambeno zbrinjavanje

- Imamo i dosta samohranih očeva, oko 10 posto članova. Naravno, problem je uvijek alimentacija jer je ona ''sredstvo'' kojim se, kad se ne plaća, kažnjava bivša supruga, a najviše dijete. Ima, naravno, i savjesnih roditelja koji svoje obaveze plaćaju na vrijeme i uz to pomažu gdje treba. Ja sam imala tu sreću da nisam imala nikakvih problema s alimentacijom - kaže Štrbac, majka uskoro punoljetne djevojke.

Dodaje da im je cilj da postanu zakonski vidljivi.

- Samohrani roditelji ne postoje u zakonu ili, ako nas ima, provlačimo se tek kroz neke rečenice. Usputni smo. Nismo u prioritetu nigdje, ni kod posla, ni stambenog zbrinjavanja, ni subvencija. Poznajem samohranog oca, naš je član, koji ne može otići na sezonski posao u Crnu Goru jer nema kome da ostavi dijete. A usput još brine i o bolesnoj majci - ističe Štrbac.

Naglašava da su u nekoliko navrata pisali i Ministarstvu porodice omladine i sporta u Vladi RS. Bilo je i obećanja da će ih posjetiti, ali od tog, kako kaže, nije bilo ništa.

Pomoć prijatelja

Udruženje od osnivanja preživljava od pomoći prijatelja ''Osmijeha anđela'', rijetkih projekata ''koji prođu'' i od ove godine od donacije Gradske uprave.

- Imamo i svoj ''second hand'' i tu uspijevamo nešto zaraditi. Da platimo režije, djelujemo negdje interventno, pravimo čak i kalendare... Snalazimo se, mada naši projekti vrlo rijetko prolaze, ne znam zbog čega - ističe Štrbac i dodaje da će i ove godine, da bi nešto zaradili, na nekom od osmomartovskih štandova, najvjerovatnije, prodavati svoje rukotvorine.

Dopunski časovi

''Osmijeh anđela'' je za svoju djece ovih dana organizirao i dopunske časove iz matematike. Slično planiraju i s fizikom jer se djeca najlošije snalaze upravo s ovim predmetima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.