UNSKO-SANSKI KANTON

Sanjanin Besim Gubelić godinama uzgaja ptice: Da bi prehranio ljubimce, ako treba, odvaja od usta

U velikom golubarniku nalazi se više od 100 ptica

S. TULIĆ

15.2.2018

Ljubav prema pticama Besim Gubelić gaji već 45 godina, a njegovo malo životinjsko carstvo smjestilo se u samom središtu Sanskog Mosta. Gubelić je vlasnik velikog golubarnika s više od stotinu golubova različitih vrsta. Izuzev ovih ptica, drži kanarince, ukrasnu perad, sovu, ali i druge životinje. Kaže da je još kao mališan zavolio ptice i da su mu otad one najdraži i najvažniji hobi.  

Pomoć supruge

- Da nema ptica, bavio bih se drugim hobijem, ali bih sigurno bio siromašniji čovjek. One me odmaraju i opuštaju, uživam da ih posmatram, osjetim povezanost s njima kada slete i jedu iz ruke - ističe Gubelić.

S obzirom na to da je već godinama nezaposlen, kaže da doslovno odvaja od usta da bi prehranio svoje ljubimce. Šaljivo dodaje da zbog toga trpi kritike supruge, koja mu ponekad zamjera da previše računa vodi o svojim ljubimcima.

- Na početku braka sam joj rekao koliko mi ptice znače, pa je tada podsjetim na to. Šalu na stranu, ona mi puno pomaže oko životinja i vremenom ih je zavoljela - naglašava Gubelić.

Objašnjava da uzgaja nekoliko vrsta golubova - staroholandske kapucinere, lepezanere, gušane, travničke visokoletače, prevrtače, njemačke dobošare i pismonoše. Kaže da je posebno ponosan na svoje kapucinere, s obzirom na to da je jedini golubar u Sanskom Mostu koji ih uzgaja.


Gubelić je kao dijete zavolio ptice

Dio kuće u kojoj živi preuredio je u dom za kanarince, a u velikom broju krletki uzgaja pedesetak različitih vrsta ovih ptica.

S naročitim ponosom pokazuje veliku sovu ušaru, koja je smještena u prostranom kafezu. Objašnjava da ju je prije nekoliko godina pronašao ranjenu tokom lova i potom je uspio izliječiti.

Žive u harmoniji

Neobično Gubelićevo životinjsko carstvo kompletiraju ukrasne koke, zečevi, kojih ima desetak komada, i tri lovačka psa, njegovi nezaobilazni saveznici u lovu. Neveliko imanje i skučen prostor nije smetnja da u harmoniji žive čovjek i životinje, smatra Gubelić.

- Mogu reći da, što bolje upoznajem ljude, to više volim životinje - naglašava Gubelić.

Zaljubljeni prevrtači 

- Svaka vrsta je po nečemu posebna. Visokoletači dosežu visine koje drugi golubovi ne mogu, lepezaneri i gušani se razmeću svojim izgledom, pismonoše imaju neobičnu moć navigacije. Prevrtači su toliko zaljubljeni u svoje letačke sposobnosti da se često zaborave i stradaju usljed udarca u drvo ili krov neke kuće - objašnjava Gubelić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.