UNSKO-SANSKI KANTON

Počelo obilježavanje 758. rođendana Grada Bihaća

S. TULIĆ

23.2.2018

Otvorenjem izložbe Bišćanina Redže Kolakovića pod nazivom "Retrospektiva", u Gradskoj galeriji u Bihaću, počelo je obilježavanje 758. rođendana ovog grada.

Zahvalivši se autoru izložbe, te brojnim prijateljima i porodicama koji su omogućili postavku izložbe u Bihaću, Adnan Dupanović, direktor Gradske galerije, u svom obraćanju kazao je da su na izložbi predstavljena djela iz privatnih zbirki i ustanova koja su do sada bila malo poznate i nedostupne javnosti, te se zbog toga na adekvatan način nisu ni mogle valorizirati.

- Sretni smo i ponosni što ovogodišnje obilježavanje 758. rođendana našeg grada otvara izložba našeg sugrađanina Redže Kolakovića, koji je prvi bihaćki akademski slikar čija se djela, nastala nakon završetka studija, iz današnje prespektive mogu smatrati revolucionarnim za ondašnju bosanskohercegovačku likovnu scenu - istaknuo je otvarajući izložbu bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić.

Redžo Kolaković rođen je u 1938. godine u mjestu Ćukovi kod Bihaća. Osnovnu školu i Gimnaziju završio je u Bihaću, a studij slikarstva upisuje 1962. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani.

Diplomirao je 1966. godine u klasi prof. Gabrijela Stupice, a slikarsku specijalku završava 1968. godine kod prof. Maksima Sedeja.

Po završenom studiju zapošljava se u tvornici "Zlatorog Maribor" na mjestu grafičkog dizajnera.

Pored slikarstva bavi se grafičkim oblikovanjem i ilustracijom. Učestvovao je na brojnim likovnim simpozijima i kolonijama.

Član je Udruge likovnih umjetnika Maribora i Udruge slovenskih likovnih umjetnika.

Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada za stvaralaštvo u oblasti slikarstva i dizajna.

Živi i stvara u Mariboru.

- Hvala svima koji su omogućili da, evo, u rodnom gradu predstavim djela iz svog opusa i sretan sam što upravo ova izložba otvara obilježavanje našeg grada za kojeg me vežu lijepe uspomene iz djetinjstva - kazao je Kolaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.