UNSKO-SANSKI KANTON

U Bihaću i Cazinu proglašeno stanje prirodne nesreće

Fena

27.2.2018

Članovi Štaba Civilne zaštite Grada Bihaća na čelu s komandantom i bihaćkim gradonačelnikom Šuhretom Fazlićem donijeli su jutros na sjednici Odluku o proglašenju stanja prirodne i druge nesreće.

Jutros izmjerena visina snijega u Bihaću je 117 centimetara, a u narednim danima očekuju se i ekstremni minusi, saopćeno je iz Kabineta gradonačelnika.

- Od početka ovih padavina zabilježili smo 23 prijave materijalnih šteta, od toga šest na stambenim i 17 na pratećim objektima. Imamo informaciju i o par nastalih šteta na poslovnim objektima koje još nisu prijavljene. Mi smo odlučili da proglasimo stanje prirodne nesreće kako bi mogli hitno intervenirati sa sredstvima koja su nam u ovakvim slučajevima dostupna. Kantonalnom i federalnom premijeru poslati ću molbu za pomoć jer se radi o značajnijim materijalnim štetama - naglasio je Fazlić.

Kako su izvijestili iz gradskih komunalnih preduzeća, prohodnost puteva je osigurana, a snabdijevanje električnom energijom i vodom bez zastoja.

Još je na snazi preporuka za prokuhavanje vode, odvoz smeća se zbog preobilnih padavina ne vrši po redovnom planu, ali se u narednih nekoliko dana očekuje uspostavljanje redovnog odvoza.

Policijska uprava Bihać, Vatrogasna služba, Dom zdravlja i Veterinarska stanica izvijestili su da sve svoje aktivnosti i u ovim uvjetima obavljaju neprekidno, te da stoje na usluzi građanima.

Na zahtjev gradonačelnika, današnjoj sjednici Štaba prisustvovali su i direktor Centra za socijalni rad, predsjednik Crvenog križa i direktori javnih kuhinja Merhamet i Imaret, koji su obavijestili članove štaba o pojačanim aktivnostima koje u ovom periodu obavljaju kada je u pitanju pomoć socijalno ugroženim i starijim osobama.

S ciljem dodatne pomoći, Grad Bihać će objema javnim kuhinjama, Centru za socijalni rad i Crvenom križu omogućiti dodatna novčana sredstva za te svrhe, saopćeno je.

- Za 40 socijalno ugroženih porodica osigurali smo ogrevno drvo i s našim Crvenim križom i javnim kuhinjama osigurat ćemo prehrambene pakete za sve one koji zbog snijega i lošeg zdravlja nisu u mogućnosti napustiti svoje domove i preuzeti sami pomoć - kazao je direktor Centra za socijalni rad Senad Tutić.

Nakon minusa koji se očekuju u naredna dva dana, tokom predstojećeg vikenda očekuje se porast temperature iznad nule, a time se javlja opasnost i od nastanka poplava prilikom topljenja snijega, saopćeno je.

Osim u Bihaću, stanje elementarne nepogode proglašeno je i u Cazinu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.