UNSKO-SANSKI KANTON

Visina plaće u slučaju bolovanja do 42 dana u obrazovanju smanjena za 20 posto

Sa sjednice Vlade USK-a

I.N.Š.

9.3.2018

Na posljednjoj sjednici Vlade Unsko-sanskog kantona na prijedlog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK, članovi Vlade donijeli su Odluku da se visina naknade plaće za vrijeme privremene spriječenosti za rad, odnosno, bolovanje do 42 dana zaposlenih u svim obrazovnim institucijama sa dosadašnjih 100, smanji na 80 posto plaće isplaćene za prethodni mjesec. 

Smatra se da će se na ovaj način smanjiti zloupotreba korištenja bolovanja prilikom čega zaposlenici uredno primaju plaću, a dodatno opeterećuju poslodavce.

Naknada plaće u stopostotnom iznosu ipak će ostat u tri slučaja.




- Privremene spriječenosti za rad zbog povrede na radu ili oboljenja od profesionalne bolesti, za vrijeme privremene spriječenosti za rad zbog bolesti i komplikacija prouzrokovanih trudnoćom i porođajem, te za vrijeme privremene spriječenosti za rad zbog transplantacije živog tkiva i organa u korist druge osobe - istaknuo je ministar Muhamed Ramić.

Ovaj problem izražen je u većini državnih ustanova, ipak sa naglaskom na obrazovne institucije gdje nekoliko stotina uposlenika koristi ovu zakonsku mogućnost, a kojima je potrebno naći zamjenu što predstavlja dodatni problem i opterećenje budžeta. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.