ANALIZA

Bihać: U Upravni odbor Univerziteta upadaju podobni, a nesposobni

Rektorat Univerziteta u Bihaću: U vezi s izborom Upravnog odbora nisu se izjašnjavali

A. SADIKOVIĆ

15.3.2018

Višemjesečna igra bez granica u vezi s izborom Upravnog odbora Univerziteta u Bihaću konačno je završena. Vruće političko pitanje, koje je proteklih mjeseci bivalo i tas na vagi oko „osiguranja parlamentarne većine“ u Kantonalnoj skupštini, okončano je na njenom februarskom, vanrednom zasjedanju. I sama činjenica da je konačno „prošlo“ na vanrednom zasjedanju dovoljno govori.

Brojni problemi

Možda bi se to i nekako zaboravilo da na površinu nije izašao način izbora „podobnih“ članova ovog tijela koje bi se trebalo uhvatiti ukoštac s velikim problemima Univerziteta u najtežoj godini u njegovom 21-godišnjem postojanju.

Naime, najmanje je u aktuelnoj akademskoj godini upisanih studenata. Gotovo je javna tajna da je među studentima pozamašan broj „fiktivno upisanih“ da bi se mogao odvijati proces nastave, odnosno da bi pojedini profesori imali normu i izvodili nastavu. O i dalje prisutnim nepravilnostima, malverzacijama s jedne i s druge strane, mirnom gledanju na sve to od nadležnih kantonalnih institucija i osnivača, suvišno je govoriti.

Reference, angažiranost kandidata i doprinos u radu akademske zajednice sporedni su u imenovanjima na Bihaćkom univerzitetu.

Upravo je to zaustavilo izbor doktora tehničkih nauka Almira Badnjevića, profesora na Tehničkom fakultetu, koji se javio za izbor na nagovor, kako je rekao, mlađih kolega, kojima je stalo do Univerziteta u Bihaću i njegovog rada. Komisiji, a kasnije ni zastupnicima u Skupštini nisu bili dovoljni njegove reference, status u naučnoistraživačkim krugovima, doprinos u naučnom radu te radu Tehničkog fakulteta. Džaba to sve, kako je, doduše šapatom, rečeno, kada ne pripada nijednoj stranci.

Odgovor profesora Badnjevića na ovu odluku je njegovo povlačenje i odlazak s Tehničkog fakulteta u Bihaću. U Rektoratu Univerziteta u vezi s izborom Upravnog odbora nisu se izjašnjavali. U Skupštini i Vladi USK svoje su rekli.

Kako dalje

I pored činjenice kako se govori da je najviše u svom 21-godišnjem postojanju doprinio razvoju ovog kantona, Bihaćki je univerzitet u jednoj od najtežih godina. S pravom onda pitanje - šta će i kako raditi novi Upravni odbor, odnosno kome i zašto će služiti!?

Pred gašenjem

Za funkcioniranje Univerziteta izdvaja se 12 miliona KM. Međutim, bez jasne strategije razvoja, pritisnut okovima politike i politiziranja svega u njemu, gotovo je pred gašenjem. Broj studenata se stalno smanjuje i, što je najtragičnije u svemu - niko i nizašta ne odgovara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.